‘EU moet stoppen met financieren van Jodenhaat’

19 oktober 2021Leestijd: 3 minuten
Palestijnse kinderen op een door UNRWA gefinancierde school in Beiroet. Foto: AFP.

Het Europees Parlement stemt woensdag 20 oktober over een amendement om in de EU-begroting van 2022 een bedrag van 20 miljoen euro te bevriezen dat – met een omweg via de Verenigde Naties – is bestemd voor de Palestijnen. Dit omdat Palestijnse schoolboeken onder meer geweld tegen Joden en Israël blijven verheerlijken.

Nog altijd bevatten Palestijnse schoolboeken antisemitische en geweld verheerlijkende teksten en illustraties. Dat is wrang, want de boeken worden deels gefinancierd door de Europese Unie via de UNRWA, de Verenigde Naties-organisatie die zich bekommert om het lot van de Palestijnen en 710 scholen runt in de Palestijnse gebieden. In 2020 ontving de UNRWA 86,6 miljoen euro uit Brussel. De UNRWA besteedt 58 procent van zijn volledige budget van ruim 1,1 miljard euro aan onderwijs.

Tekst die Bert-Jan Ruissen eerder uitsprak in het Europees Parlement:

‘In het Midden-Oosten krijgen we alleen vrede als iedereen echt vrede wil. Maar helaas staan Palestijnse schoolboeken nog steeds vol met haat tegen Joden en Israël. Ook in het nieuwe schooljaar:
– krijgen de kinderen sommetjes over slachtoffers van een zelfmoordaanslag.
– krijgen de kinderen landkaarten waarop Israël gewoon ontbreekt.
– krijgen de kinderen vragen over een katapult die een steen slingert naar een Israëlische soldaat.

Dan heb je nog geschiedenisboeken die Palestijnse terroristen beschouwen als nationale helden. Zo kweken we een nieuwe generatie vol Jodenhaat. Heel kwalijk is dat Palestijnse schoolboeken worden betaald met uw en mijn belastinggeld. De EU subsidieert deze boeken, via de VN-organisatie UNRWA.

Mede op mijn aandringen heeft het zijn  zorgen uitgesproken over deze Palestijnse schoolboeken. We hebben de Europese Commissie opgedragen om de haatboeken weg te nemen.

Helaas merken we nog geen verbetering. Het is te gek voor woorden dat de EU actief meewerkt aan Jodenhaat. Dit moet stoppen. Sterker: dit had al lang moeten stoppen. De Europese Unie is zelf ontstaan als vredesproject. Als geen ander weet de EU: Pas als haatzaaien eindigt, kan vrede beginnen.’

De SGP, die in het Europees Parlement deel uitmaakt van de ECR (Europese Conservatieven en Hervormers), wil dat er een eind komt aan het verspreiden van Jodenhaat in mede door de EU gefinancierde schoolboeken. Het Europees Parlement heeft al eerder zijn zorgen uitgesproken over de Palestijnse schoolboeken die in UNRWA-scholen worden gebruikt. De Noren gingen de EU al voor in december 2020 en kortten hun bijdrage.

De Europese Commissie kreeg eerder al opgedragen om erop toe te zien dat het lesmateriaal dat niet aan de normen voldoet, onmiddellijk wordt weggenomen. Dat is niet gebeurd.

20 miljoen euro voor Palestijnen  ‘in de reserve zetten’

Woensdag 20 oktober om 13.00 uur stemt het Europees Parlement in Straatsburg over een amendement om 20 miljoen euro van het budget voor UNRWA in de EU-begroting van 2022 ‘in de reserve te zetten’.

Hiermee moet de UNRWA onder druk worden gezet. De VN-organisatie moet aan de gelden die via New York naar de Palestijnen vloeien, de eis verbinden dat alle antisemitische uitingen in de schoolboeken worden verwijderd. Israëlisch onderzoek concludeert dat nieuwe schoolboeken zelfs radicaler zijn dan de oude.

Nooit vrede als jonge kinderen leren om Joden en Israël te haten

Dit amendement is een uitwerking van een eerdere amendement dat op initiatief van SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen is aangenomen in het kader van de jaarrekeningen over 2019.

‘We brengen vrede nooit dichterbij als we jonge kinderen leren om Joden en Israël te haten,’ zegt Ruissen. ‘Onderzoeken tonen aan dat zelfs rekensommetjes de aanslagen in Israël verheerlijken. De EU-belastingbetaler moet daaraan niet langer meebetalen.’

Ruissen schat de kans dat het amendement wordt aangenomen op ‘fifty/fifty’. ‘Het is te gek voor woorden dat de EU actief steun verleent aan Jodenhaat.’

Update: Het Europees Parlement heeft het voorstel om 20 miljoen euro te bevriezen verworpen