Premium Lock Trage Tweede Kamer legt steeds meer gebreken pensioenhervorming bloot

20 oktober 2022Leestijd: 4 minuten
Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) debatteert met de Kamer over nieuwe pensioenwet. Foto: ANP BART MAAT

Jongeren die eindigen met een pensioenschuld, pensioen van ouderen dat helemaal niet inflatiebestendig is en een kabinet dat telkens te laat met belangrijke informatie komt. Na tientallen uren van parlementaire behandeling blijkt de nieuwe pensioenwet een rommeltje, schrijft Jeroen van Wensen.

Waarom een nieuw pensioenstelsel? Omdat het beter uitlegbaar is aan de deelnemers, een einde maakt aan ondoorzichtig geschuif met vermogens binnen een fonds, en de uitkeringen sneller kunnen worden geïndexeerd als de resultaten op de financiële markten dat toelaten.

De vraag is of het nieuwe pensioenstelsel dat nu voorligt wel aan die kenmerken voldoet. Berekeningen van het ministerie van Sociale Zaken laten zien dat iedereen baat heeft bij het stelsel, maar dat komt vooral doordat zich onder de motorkap een gevaarlijke financiële alchemie afspeelt.

Een fonds mag het straks zo regelen dat jongere deelnemers (collectief) geld lenen van de gepensioneerden in het fonds.

Gepensioneerden krijgen hiervoor een vaste (hoge) rentevergoeding van de jongere deelnemers. Het pensioenfonds stopt het geleende geld in aandelen. Gaat het goed met de aandelen, dan schrijft het fonds hoge rendementen bij op de rekening van de jongeren. De gepensioneerden op hun beurt ontvangen een vaste stroom hoge rente-inkomsten.

Maar bij negatieve rendementen stort het bouwwerk in elkaar. Want gaat het fout met de aandelen (zoals bijvoorbeeld dit jaar het geval is), dan kunnen jongeren het geleende geld niet terugbetalen aan de ouderen. De jongere zit dan opgescheept met een pensioenschuld en de gepensioneerden zijn hun uitgeleende geld kwijt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw