Jeroen van Wensen Premium Corner

Kamer in conclaaf over riskante pensioenhervorming

12 september 2022Leestijd: 3 minuten

Maandag debatteert de Tweede Kamer van 10.00 uur tot 22.00 uur over de Wet toekomst pensioenen, de wet achter de hervorming van het pensioenstelsel. Daaraan mankeert nog veel, schrijft Jeroen van Wensen.

Hoe hak je één grote pensioenpot van ongeveer 1.600 miljard euro op in zo’n acht miljoen kleine pensioenpotjes?  Op die vraag is nog steeds geen helder antwoord gekomen, ook al is het intussen ruim twee jaar geleden dat werkgevers, bonden en de overheid een historisch pensioenakkoord sloten.

Maandag debatteert de Tweede Kamer over het wetsvoorstel dat daaruit is voortgevloeid. Het is maar de vraag of de parlementariërs de zaken wel helder krijgen.

Grote juridische zwakheden

Niet eerder in de geschiedenis werd het stelsel zo grondig op de schop genomen. Kort gezegd verdwijnen de huidige pensioenaanspraken die de deelnemers hebben op hun fonds. Daarvoor krijgen zij individuele pensioenrekeningen terug.

Maar al vanaf het begin hebben deskundigen gewaarschuwd voor grote juridische gaten. Het omzetten van de aanspraken in rekeningen, het zogeheten invaren, is een aantasting van het eigendomsrecht. Je ruilt een min of meer zekere aanspraak in voor een pensioenuitkering die afhangt van de beleggingsresultaten op je pensioenrekening. De kans bestaat dat een rechter (hetzij de Hoge Raad of een Europese rechter) de aantasting van het eigendom ongerechtvaardigd vindt en een streep zet door het invaren. En wat staat er dan te gebeuren? Alles terug naar het oude stelsel?

Moeilijke en makkelijke methode

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.