Premium Lock Kamer in conclaaf over riskante pensioenhervorming

12 september 2022Leestijd: 3 minuten
Minister Carola Schouten (ChristenUnie, rechts) is verantwoordelijk voor de bestrijding van armoede. Foto: ANP

Maandag debatteert de Tweede Kamer van 10.00 uur tot 22.00 uur over de Wet toekomst pensioenen, de wet achter de hervorming van het pensioenstelsel. Daaraan mankeert nog veel, schrijft Jeroen van Wensen.

Hoe hak je één grote pensioenpot van ongeveer 1.600 miljard euro op in zo’n acht miljoen kleine pensioenpotjes?  Op die vraag is nog steeds geen helder antwoord gekomen, ook al is het intussen ruim twee jaar geleden dat werkgevers, bonden en de overheid een historisch pensioenakkoord sloten.

Maandag debatteert de Tweede Kamer over het wetsvoorstel dat daaruit is voortgevloeid. Het is maar de vraag of de parlementariërs de zaken wel helder krijgen.

Grote juridische zwakheden

Niet eerder in de geschiedenis werd het stelsel zo grondig op de schop genomen. Kort gezegd verdwijnen de huidige pensioenaanspraken die de deelnemers hebben op hun fonds. Daarvoor krijgen zij individuele pensioenrekeningen terug.

Maar al vanaf het begin hebben deskundigen gewaarschuwd voor grote juridische gaten. Het omzetten van de aanspraken in rekeningen, het zogeheten invaren, is een aantasting van het eigendomsrecht. Je ruilt een min of meer zekere aanspraak in voor een pensioenuitkering die afhangt van de beleggingsresultaten op je pensioenrekening. De kans bestaat dat een rechter (hetzij de Hoge Raad of een Europese rechter) de aantasting van het eigendom ongerechtvaardigd vindt en een streep zet door het invaren. En wat staat er dan te gebeuren? Alles terug naar het oude stelsel?

Moeilijke en makkelijke methode

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw