Premium Lock Energiebreuk met Rusland is definitief

09 september 2022Leestijd: 3 minuten
Nord Stream Foto: ANP

Lukt het Europa om op eigen benen te staan nu het einde van de levering van Russisch gas, olie en kolen echt in zicht is? De afhankelijkheid van Rusland lijkt te worden ingeruild voor een pijnlijke strijd over prijsplafonds, schrijft Joris Heijn.

Na een half jaar van berichten over weer een nieuw Europese sanctiepakket en wéér een Russische reductie van de gaslevering, is het soms moeilijk om het echte nieuws nog te zien. Maar de mededeling maandag dat Rusland de belangrijke Nord Stream 1-pijpleiding buiten gebruik houdt zolang de sancties duren, was toch wel een waterscheiding.

Slagader Nord Stream 1 is dicht

Ja, er komt nog wat Russisch gas Oost-Europa binnen en Russisch vloeibaar gas mag de markt nog op, maar de belangrijkste slagader van Russisch gas in Europa is dicht. Op het kaartje hieronder, met data van gas-organisatie Entsog, is het wegvallen van het Russisch gas (de rode lijnen) goed te zien. Links de situatie op 1 januari dit jaar, rechts de situatie op maandag.

Gasstromen Europa op 1 januari 2022 (links) en op 5 september (rechts). Bron: Entsog

Russische kolen waren in augustus al verboden. Weliswaar wordt er nu nog Russische olie en diesel gehamsterd, voorafgaand aan een importverbod begin volgend jaar, maar ook van die energiestromen zijn de einddata duidelijk in zicht. Europa moet nu dus op eigen benen staan.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw