Premium Lock Hoe gevaarlijk is de gascrisis voor Nederland?

04 augustus 2022Leestijd: 7 minuten
Een gaswinnings- en gasbehandelingslocatie van de NAM in Scheemda. Foto: Vincent Jannink/ANP

Hoe gevaarlijk is de gascrisis? Net als bij de bankencrisis weet niemand hoe stabiel het industrie- en energiesysteem is.

De stapel rapporten over de gevolgen van de gascrisis wordt steeds groter. Of eigenlijk: de twee stapels. Eén stevige stapel is te maken met geruststellende rapporten dat het allemaal wel losloopt, zoals die van Gasunie en De Nederlandsche Bank (DNB). Een even indrukwekkende stapel is te maken met verontrustende rapporten van onder meer het Internationaal Energieagentschap (IEA). Op wie moet je vertrouwen?

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Belangrijk om je te realiseren is dat veel van de rapportopstellers maar een beperkte blik hebben. DNB heeft als taak de bankensector gezond te houden, dus die kijkt of energieslurpende industrie­concerns hun bankleningen nog kunnen terugbetalen. Gasunie is verantwoordelijk voor pijpleidingen – hoeveel gas kán daar doorheen stromen? Of dat gas ook zál stromen, is niet hun expertise.

Daarmee ontbreekt vaak een totaalplaatje. Dat is ook niet zo gek, want niemand heeft zicht daarop. Net als ten tijde van de bankencrisis, toen vrijwel niemand doorhad hoe fragiel alle onderlinge banden tussen de banken waren. Net zo min is er nu zicht op wie van wie afhankelijk is in de industrie.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.