Marijn Jongsma Premium Corner

Het regent herstelplannen. Maar de economie herstelt zich al overtuigend zonder

15 juni 2021

De overheid moet niet voor Sinterklaas gaan spelen, waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB). Een terecht geluid nu de verlanglijstjes zich opstapelen, schrijft Marijn Jongsma.

Het buzzword van 2021: herstelplan. De door de coronacrisis gebutste economie zou uit het slop moeten worden getrokken door grootse investeringsplannen van de overheid. Daarbij wordt structureel beleid (klimaattransitie, stikstofdossier) handig vermengd met ouderwets stimuleringsbeleid. Het motto: we moeten het toch allemaal doen, laten we nu de turbo erop zetten.

Lees ook dit essay van Joris Heijn: Ga niet jagen op ‘coronawinnaars’Coronawinnaars

Schuld? We verdienen
het wel terug

Dat klinkt logisch, maar is gevaarlijk. Waar eindigt structureel beleid en beginnen ‘de leuke dingen voor de mensen’? De verleiding om los te gaan is groot, nu de overheid gratis geld kan lenen, ook nadat de schuld recent fors is opgelopen. De formatie is al moeilijk genoeg zonder budgettaire terughoudendheid.

Feit is dat geleend geld moet worden terugbetaald, wat er in de praktijk op neerkomt dat hetzelfde bedrag opnieuw wordt geleend. De vraag is of de rente dan nog steeds nul is. De voorstanders van een groots herstelplan brengen daartegen in dat de extra uitgaven de groei aanjagen, waardoor de schuld afgezet tegen het nationaal inkomen steeds kleiner wordt. Anders gezegd: we verdienen het vanzelf terug.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.