Martinair-piloten slepen KLM voor de rechter om cao-breuk

13 december 2013Leestijd: 1 minuut

Vliegers van Martinair slepen moederbedrijf Air France-KLM definitief voor de rechter. De piloten zijn woedend omdat de eigen vakbond VNV probeert te voorkomen dat zij volgend jaar onder de riante KLM-cao zullen vliegen.

Donderdagavond deed de VNV de 268 cargovliegers van Martinair een laatste aanbod. Maar de piloten haalden hun neus op voor het voorstel. Zij voelen zich sterk benadeeld door de vakbond die ook voor hun belangen op zou moeten komen.

Ringvaartakkoord

Dankzij het zogeheten Ringvaartakkoord komen zij vanaf 1 januari 2014 onder dezelfde cao als de KLM-vliegers te vallen, volgens velen de beste arbeidsovereenkomst van Nederland.

Maar pilotenvakbond VNV, dat ook Martinair vertegenwoordigt maar louter KLM-vliegers in het bestuur heeft zitten, zegde eenzijdig het Ringtvaartakkoord op. Dit tot grote woede en verontwaardiging van de Martinair-vliegers omdat zij hiermee al hun rechten dreigen te verliezen.

Kort geding

Via een kort geding willen de Martinair-vliegers op 18 december KLM en VNV dwingen zich te houden aan de afspraken uit het Ringvaartakkoord.

Het rommelt al een tijdje binnen de gelederen van de KLM-groep. Zo is er ook veel kritiek op de maatregel om personeel op Europese vluchten onder te brengen bij dochter Cityhopper (KLC) dat nadeligere arbeidsvoorwaarden kent. Ook is er kritiek op president-directeur Camiel Eurlings omdat die te weinig zichtbaar zou zijn.