Elsevier presenteert: Top 500 bedrijven van Nederland

16 oktober 2013Leestijd: 2 minuten

Voor de tweede maal stelde weekblad Elsevier de Top 500 van grootste bedrijven in Nederland samen. Olie- en gasconcern Shell, het grootste bedrijf ter wereld met een omzet van ruim 365 miljard euro, voert net als vorig jaar de lijst aan.

De ranglijst – die tot stand kwam in samenwerking met informatieleverancier Bureau van Dijk – is gebaseerd op de omzet van bedrijven over 2012 of, indien die omzet nog niet bekend was, de omzet over 2011.

Gevarieerd

Laatste op de lijst is het groente- en fruitbedrijf Van Oers United uit Ridderkerk met een omzet van 223 miljoen. Tussen Van Oers United en Shell bevindt zich een bonte verzameling bedrijven: baggeraars, bierbrouwers, scheepswerven, supermarkten, transporteurs en telecombedrijven.

In weerwil van de recessie zetten de 500 bedrijven samen 5 procent meer om dan vorig jaar, 1.777 miljard euro. Wel daalde de gezamenlijke winst met 8 procent tot 62,7 miljard euro.

Familiebedrijven

Snelste stijger op de lijst is supermarktketen Jumbo van de familie Van Eerd, die van plaats 80 naar plaats 50 gaat. De omzet verdubbelde tot 5,7 miljard euro. Sowieso zijn familiebedrijven goed vertegenwoordigd: van de 500 grootste bedrijven van Nederland zijn er 78 familiebedrijven.

Daaronder vallen bekende namen als Jumbo en bierbrouwer Heineken (nummer 16 met 18,3 miljard euro omzet), maar ook bijvoorbeeld transportbedrijf Ewals Cargo Care (nummer 266 met 529 miljoen euro omzet).

IKEA

In deze tabel staan de tien grootste bedrijven van Nederland. Ingka Holding, het moederbedrijf van IKEA en nummer 9 op de lijst, rekent Elsevier als Nederlands bedrijf. Het wereldwijde hoofdkantoor staat in Delft.

Dat maakt IKEA net zo Nederlands als AkzoNobel of Shell: een bedrijf dat zijn omzet uit de hele wereld haalt, maar wordt bestuurd vanuit Nederland. Hetzelfde geldt voor EADS en LyondellBasell Industries.