Kabinet trekt 400 miljoen uit voor investeringen bedrijven

28 juni 2013Leestijd: 1 minuut

De regering wil het met een belastingvoordeel voor ondernemers aantrekkelijker te maken om te investeren. Bedrijven krijgen per 1 juli de mogelijkheid om nieuwe bedrijfsinvesteringen direct van de belasting af te trekken.

Dat maakten minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) en staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) vrijdagmiddag bekend na de ministerraad.

Belastingafdracht

Ondernemers kunnen vanaf 1 juli tot 50 procent van de nieuwe investeringen direct afschrijven en van de belasting aftrekken, waardoor ze de komende jaren minder kwijt zijn aan de fiscus. Het gaat zowel voor bedrijven die vennootschapsbelasting betalen als ondernemingen die inkomstenbelasting betalen.

In totaal trekt het kabinet hiervoor 400 miljoen euro uit.

Zetje

Het aantal bedrijfsinvesteringen (8 procent minder dan een jaar eerder) baart het kabinet zorgen. Daarom geven Kamp en Weekers het bedrijfsleven nu dit belastingvoordeel voor investeringen.

Weekers hoopt dat de maatregel zorgt voor ‘extra lucht’ en dat die de economie ‘een extra zetje’ geeft. Kamp noemt het belangrijk het bedrijfsleven in moeilijke tijden tegemoet te komen.

In het eerste kwartaal van 2013 kromp de economie volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek meer dan in eerste instantie werd gedacht: de economische krimp was 1,8 procent ten opzichte van diezelfde periode in 2012.