‘Vastgoedovername SNS zorgvuldig beoordeeld door DNB’

08 maart 2013Leestijd: 1 minuut

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in 2006 een zorgvuldige beslissing genomen door SNS REAAL toestemming te geven om het bouwfonds Property Finance over te nemen van ABN AMRO. Vastgoed was destijds een ‘aantrekkelijke tak van sport’.

Dat zei oud-bestuurslid Arnold Schilder vrijdag tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer. Volgens Schilder was de vastgoedfinancieringstak van Bouwfonds van onbesproken gedrag en waren er geen signalen van fraude.

Besluit

De risico’s die vastgoedfinanciering met zich meebrengt, werden destijds ook anders beoordeeld. ‘Dat veranderde pas in de loop van 2008,’ zegt Schilder. Hij kan niet inzien hoe DNB op basis van toen beschikbare stukken tot een ander besluit had kunnen komen.

De wanpraktijken bij Property Finance hebben de ondergang van SNS REAAL versneld. Schilder zegt dat de overname niet als controversieel gold, ook omdat het al een dochteronderneming van ABN AMRO was.

Nooit

DNB-directeur Jan Sijbrand zei tijdens de hoorzitting dat DBN de overname van Property Finance nu nooit meer zou goedkeuren. Hij wijst erop dat het besluit in 2006 wel zorgvuldig is genomen.

SNS REAAL is op 1 februari genationaliseerd door de Nederlandse staat. Oud-bankiers van SNS Property Finance, onder wie Buck G., worden nu verdacht van fraude en belangenverstrengeling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.