CPB: begrotingstekort 3,4 procent van bbp in 2014

28 februari 2013Leestijd: 2 minuten

Het begrotingstekort van de Nederlandse overheid zal dit jaar uitkomen op 3,3 procent en in 2014 oplopen tot 3,4 procent van het bruto binnenlands product. Het aantal werklozen zal volgend jaar oplopen tot 575.000.

Dat blijkt uit ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) die donderdag werden gepubliceerd.

De vooruitzichten zijn somber, maar vallen volgens analisten mee. Vermoedelijk zal het kabinet wel extra moeten bezuinigen, maar niet meer dan 4 miljard.

Groei in 2014

Ook blijkt uit de cijfers dat de economie in 2014 weer zal aantrekken. Voor volgend jaar wordt een groei verwacht van 1 procent.

De cijfers van het CPB zijn positiever dan die van de Europese Commissie. Brussel schatte het Nederlandse begrotingstekort voor 2013 en 2014 op 3,6 procent van het bbp.

Bitter

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) sprak van ‘sombere cijfers’ die ‘extra bitter’ zijn voor de tienduizenden werklozen die erbij gaan komen.

De minister zei dat hij niet alleen wil bezuinigen, maar ook wil proberen om de economie aan te jagen en te zorgen voor meer werkgelegenheid.

Bezuinigingen

Vooruitlopend op de cijfers, maakte het kabinet deze week bekend dat het volgend jaar nog eens 4 miljard euro extra wil gaan bezuinigen om het begrotingstekort terug te brengen naar 3 procent van het bruto binnenlands product.

Het kabinet, dat steun in de Eerste Kamer nodig heeft om tot een akkoord te komen, zegt erop te rekenen dat de oppositie niet voor problemen wil zorgen met oog op de komende abdicatie van koningin Beatrix.

Maar oppositiepartijen CDA en D66 zeggen niet zomaar met verdere lastenverzwaringen in te stemmen. PVV en SP hebben al aangegeven überhaupt niet met de bezuinigingen te zullen instemmen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.