Hoe de overheid gokt met energielabels voor huiseigenaren

28 januari 2015Leestijd: 1 minuut
'ANP'

Een nieuwe bureaucratische soap is geboren. Huiseigenaren krijgen dezer dagen van de overheid energielabels thuisgestuurd.

De meest energiezuinige huizen krijgen label A, de huizen waar de warmte meteen door de ruiten en de schoorsteen naar buiten vliegt label G. Die labels zijn sinds 1 januari verplicht voor wie zijn huis wil verkopen.

Niet meer dan een gok

Probleem: de overheid doet maar wat. De ‘voorlopige’ labels worden toegezonden zonder dat er gedegen onderzoek aan is voorafgegaan. Het is eigenlijk niet meer dan een gok. Zo krijgen bewoners van huizen met dubbel glas en zuinige verwarmingsketels te horen dat hun huis label G is toegekend. Als bewoners het er niet mee eens zijn, moeten ze zelf actie ondernemen en aantonen dat hun huis een hoger label verdient. Dat kost, naast een hoop ergernis, ook tijd en geld.

Betuttelend

Een woordvoerder van minister Stef Blok (VVD, Wonen) vertelde De Telegraaf dat de labels bewust negatief zijn ingeschat, in de hoop dat de bewoners niet tevreden achterover gaan leunen, maar extra investeren in de isolatie van hun huis. Dat is te gek voor woorden. Er is iets fundamenteel niet in orde met een overheid die burgers op zo’n betuttelende manier meent te moeten behandelen.