Komst Duitse hypotheekverstrekkers betekent nog geen revolutie

31 mei 2013Leestijd: 2 minuten

Enkele grote Duitse banken, waaronder grootmacht Deutsche Bank, bieden naar verluidt sinds vandaag goedkope hypotheken aan in Nederland. Maar dat betekent nog niet dat Nederlandse banken ook snel hun hypotheekrente gaan verlagen.

De Duitse banken gaan, zo lekte uit via streekkrant De Stentor, annuïteitenhypotheken verstrekken – via een netwerk van twintig hypotheekadviseurs.

Waar de rente op een hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar bij een Nederlandse bank al gauw 4 procent bedraagt, zouden de Duitse banken 2,8 procent vragen.

Prijsstunter

Met de komst van de Duitsers zet, na jaren vertraging, een bijna tien jaar geleden ingezette trend door. In de jaren van economische groei vanaf 2004 probeerden verschillende Europese banken, alle gewapend met dezelfde euromunt, de Nederlandse hypotheekmarkt open te breken. Vooral het Belgische Argenta was als prijsstunter op de hypotheek- en spaarmarkt meteen succesvol.

Tegen 2007 hadden buitenlandse partijen, bijna uit het niets, 10 procent van de Nederlandse hypotheekmarkt in handen. Daarbij kregen de grote banken, die voor die tijd het leeuwendeel van de markt in handen hadden en nauwelijks concurreerden, ook nog harde concurrentie van nieuwkomer DSB Bank.

Hoera, concurrentie!

De crisis gooide roet in het eten. DSB Bank ging failliet en ABN AMRO werd genationaliseerd, net als SNS REAAL. Fortis verdween als grote zelfstandige speler en ING kreeg staatssteun. Sindsdien lenen banken maar mondjesmaat uit, en tegen hoge tarieven. Veel buitenlandse banken, die het ook moeilijk hadden, trokken zich terug op hun thuismarkt.

Nu komen die dus terug. Maar de gang van zaken tussen 2004 en 2007 toont dat dit voor consumenten goed nieuws is (hoera, concurrentie!), maar nog geen reden tot juichen. De reflex van de Nederlandse banken was destijds namelijk niet het snel verlagen van de hypotheektarieven.

Massa

Totdat buitenlandse banken een behoorlijk deel van de hypotheekmarkt in handen hebben, loont het voor Nederlandse banken simpelweg niet om hun tarieven flink te verlagen. Ze verdienen meer aan dure hypotheken voor de massa en aan de nieuw vestrekte dure hypotheken.

Nederlandse banken zullen aan hun oligopolie – met veel vragers en weinig aanbieders – vasthouden tot ze werkelijk niet anders  kunnen.

Volg Philip Willems op Twitter