Juncker vreest dat Merkel alleen staat in migratiecrisis

18 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Jean-Claude Juncker maakt zich zorgen over het lot van de Europese Unie. De voorzitter van de Europese Commissie is bang dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel alleen komt te staan in haar pogingen om migranten te blijven opvangen.

De gevolgen daarvan zouden ‘desastreus’ zijn voor de Europese Unie. Juncker waarschuwt dat als de Duitsers besluiten om de grenzen dicht te gooien, de Schengenzone in gevaar kan komen, schrijft persbureau Reuters.

Zinloos

Het doemscenario van Juncker: de Duitsers gooien als gevolg van alle kritiek op het opendeurenbeleid, toch de grenzen dicht. Daarmee zou de Schengenzone feitelijk al niet meer bestaan.

Hij uitte deze zorgen al eens eerder in november: toen zei hij dat de gemeenschappelijke euromunt zinloos is, als het bestaan van de Schengenzone ophoudt.

Landen als Oostenrijk en Denemarken hebben hun grenscontroles al aangescherpt. Volgens Juncker brengen ‘incoherente en nationalistische reacties op migratie’ de economische gezondheid van de EU in gevaar. ‘Ik hoop dat dit niet het begin van het einde voor Europa is,’ sprak hij maandag dreigend.

Ook Merkel maakt zich hier druk om. De massa-aanrandingen in Keulen hebben voor een nog scherpere daling van haar populariteit gezorgd en voor een grote stroom aan kritiek op het Duitse migratiebeleid. Ook zij legt een verband tussen het voortbestaan van de euro en de reactie van landen op de migratiecrisis.

Alleen

Volgens Juncker staat Duitsland, een populaire bestemming voor migranten, grotendeels alleen in het opvangen van de grote migratiestroom. Terwijl landen als Griekenland en Italië nog altijd moeite blijken te hebben met het bewaken van de grenzen, doet ook buurland Frankrijk weinig om migranten op te vangen. Groot-Brittannië buigt zich op zijn beurt over de vraag of het land de EU in zijn geheel moet verlaten en laat de migratiecrisis daarmee ook links liggen.

Hooggeplaatste Duitse ambtenaren lieten dan ook al het dreigement doorschemeren dat als er niet snel hulp komt van andere landen, Duitsland ervoor zou kunnen kiezen de deuren te sluiten. Hiermee zou de Schengenzone, en dus de euro, in gevaar komen.

Oplossing

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble, waarschuwde ook: ‘Iedereen schijnt te denken dat dit een probleem van Duitsland is. Maar als Duitsland niet meer doet wat iedereen van ons verwacht, dan is het geen Duits probleem meer, maar een Europees probleem’.

In februari komen de EU-regeringsleiders opnieuw bij elkaar om de migratieproblematiek te bespreken. ‘We hebben tot maart om een Europese oplossing te vinden. Gebeurt dat niet, dan is het einde daar voor Schengen,’ zei een bron binnen de Duitse regering.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.