economie

Duitse economen: exit voor falende eurolanden geen taboe meer

28 juli 2015Leestijd: 2 minuten

Eurolanden die niet aan de regels willen voldoen, moeten in een noodgeval uit de eurozone kunnen worden gezet. Een land dat permanent niet wil samenwerken, moet niet in staat zijn het bestaan van de gedeelde munt in gevaar te brengen.

‘De terugtrekking van een lidstaat uit de muntunie zou daarom als laatste middel mogelijk moeten zijn, zegt een adviescommissie met economen van de Duitse regering in een dinsdag verschenen rapport over de gevolgen van de Griekse schuldencrisis voor de monetaire unie. De eurozone moet volgens de adviseurs in een soort exit-mechanisme voorzien.

Hervormingen

Het rapport komt op het moment dat de geldschieters en Griekenland zich klaarmaken voor een nieuwe overlegronde over een derde steunpakket aan de noodlijdende Zuid-Europeanen. Dat heeft een totale waarde van 86 miljard euro, in ruil voor hervormingen in onder meer het pensioenstelsel en de btw’s.

In de aanloop naar het akkoord dat hierover werd bereikt, werd veelvuldig gespeculeerd over een mogelijke Grexit. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble zou daar wel oren naar hebben gehad – in elk geval een tijdelijke exit uit de eurozone. Volgens de inmiddels afgetreden Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zou Schaüble dat zelf tegen hem hebben gezegd.

Kosten

De Duitse economische adviseurs zeggen in hun rapport verder niets te zien in de roep om een gedeelde begroting voor alle eurolanden, of een minister van Financiën voor de muntunie. Het heeft volgens hen geen zin om landen collectief verantwoordelijk te maken voor de mogelijke kosten hiervan, als besluiten over fiscaal en economisch beleid ongewijzigd op nationaal niveau worden genomen.

Dit weekeinde schreef Der Spiegel dat Berlijn wel welwillend zou staan tegenover het idee van een overkoepelende minister van Financiën, die zijn eigen budget heeft, en over de macht beschikt extra belastingen te heffen.

Maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen om de crisis te bestrijden, hebben de eurozone volgens de economen wel sterker gemaakt. Ze wijzen daarbij op de vorming van de Europese bankenunie en de oprichting van het noodfonds voor landen met financiële problemen, ook wel bekend onder de afkorting ESM.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.