economie

Advies van IMF: zo moet Griekenland verder

03 juli 2015Leestijd: 3 minuten

Griekenland heeft de komende drie jaar 50 miljard euro nodig om de schuldenlast dragelijk te maken. Ook zouden de voorwaarden voor uitstaande leningen minder streng moeten worden.

Verder moet een deel van de schulden worden kwijtgescholden, staat in een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dit zijn de belangrijkste adviezen van het IMF.

1. Kwijtschelding

In het adviesrapport van het IMF, dat donderdag is vrijgegeven omdat een deel van de inhoud was gelekt, staat dat ruim 55 miljard euro van de Griekse schuld zou moeten worden kwijtgescholden.

De Griekse economie is sinds eind vorig jaar verder verslechterd vanwege overheidsbeleid, meldt het IMF. De huidige regering van premier Alexis Tsipras trad aan in januari. De Griekse regering pleit al langer voor schuldenverlichting, maar de Europese geldschieters willen eerst zien dat het land hervormingen doorvoert.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Tsipras zei deze week dat Athene bereid is om compromissen te accepteren van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF, maar dat schuldenverlichting daartegenover moet staan.

Veel economen pleiten ook voor de kwijtschelding van een deel van de schuld, staat deze week in Elsevier. Vanwege de enorme schuldenlast duurt het decennia voordat Griekenland weer op eigen benen kan staan.

2. Lenen

Om het de komende jaren financieel te redden, zou er opnieuw geld aan Griekenland moeten worden geleend. Volgens het IMF heeft Griekenland voor de periode oktober 2015 tot eind 2018 zeker 50 miljard euro nodig.

Dat zou betekenen dat eurolanden opnieuw in de buidel moeten tasten voor Griekenland. Nederland zou 3 tot 5 miljard euro moeten lenen aan de Grieken, meldt De Telegraaf vrijdag. Het IMF zou eenderde van de lening verstrekken.

3. Versoepeling

De voorwaarden die gelden voor lopende leningen, moeten de schuldeisers versoepelen, staat in het advies. Een voorbeeld kan zijn dat de looptijd van de leningen wordt verdubbeld. De laatste betaling zou dan pas zijn in 2055.

Voorstellen

Het advies van het IMF komt op een gevoelig moment. Zondag gaat de Griekse bevolking naar de stembus, om zich uit te spreken over voorstellen van de geldschieters. Tsipras roept de Grieken op om tegen de voorstellen te stemmen, die volgens hem slecht zijn voor het land.

Het IMF-advies ondermijnt in zekere zin het standpunt van de Europese Unie, dat Griekenland eerst moet hervormen voor de verschillende partijen kunnen onderhandelen over schuldenverlichting.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.