economie

Wall Street wacht op rentebesluit Fed

14 december 2016Leestijd: 2 minuten

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York kwamen woensdag amper in beweging. Wall Street is in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve. Alom wordt aangenomen dat de koepel van centrale banken de rente in de Verenigde Staten met een kwart procentpunt zal opkrikken, de eerste rentestap sinds december vorig jaar.

De Dow-Jonesindex noteerde tussentijds vrijwel vlak op 19.914 punten. De brede S&P 500 zakte licht tot 2270 punten en de technologiebeurs Nasdaq was onveranderd op 5462 punten.

Bij het rentebesluit, dat om 20.00 uur Nederlandse tijd naar buiten komt, zullen beleggers ook goed letten op de toelichting van Fed-voorzitter Janet Yellen en de nieuwe prognoses van de Fed voor de economische groei en inflatie. Mogelijk valt daaruit meer op te maken over het tempo waarin de rente de komende twee jaar verder wordt verhoogd.

Cijfers

Er kwamen nog wat macro-economische cijfers. De Amerikaanse winkelverkopen zijn in november minder sterk gestegen dan was verwacht, terwijl de industriële productie iets sterker daalde dan was voorzien door economen.

Wells Fargo zakte 2,4 procent. De bank is er voor de tweede keer dit jaar niet in geslaagd om toezichthouders ervan te overtuigen dat eventuele problemen bij het concern het bredere financiële systeem niet in gevaar kunnen brengen. Goldman Sachs won 0,3 procent. De bank kondigde een aantal benoemingen in de top aan, waaronder een nieuwe financieel directeur.

Hertz

Autoverhuurder Hertz leverde 7 procent in. De topman treedt terug na een reeks teleurstellende cijferpresentaties. Dinsdag steeg het aandeel Hertz juist nog sterk door speculaties dat grootaandeelhouder Carl Icahn het bedrijf van de beurs zou willen halen.

General Motors en Ford zakten respectievelijk 1,9 en 0,2 procent. Naar verluidt staat de Chinese overheid op het punt om een boete op te leggen aan een niet genoemde Amerikaanse automaker vanwege monopolistisch gedrag.

Overname

Er was ook overnamenieuws. Technologiebedrijf Neustar wordt ingelijfd door Golden Gate Capital. Met de deal is 2,9 miljard dollar gemoeid. Daarop sprong het aandeel 20 procent omhoog.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 2,3 procent naar 51,78 dollar per vat. Brent werd 1,9 procent goedkoper bij 54,67 dollar. De euro was 1,0648 dollar waard, tegen 1,0655 dollar bij het Europese slot.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.