economie

‘Vrouwenquotum voor bedrijven is zwaktebod’

15 december 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Het is een zwaktebod om bedrijven via een quotum te verplichten meer vrouwen in de top te krijgen. Dat zei voorzitter Hans de Boer van ondernemersvereniging VNO-NCW donderdag bij de presentatie van de Bedrijvenmonitor Topvrouwen 2016. Volgens De Boer zou een dergelijke regel een belediging zijn voor vrouwen.

De Boer kreeg bijval van minister Jet Bussemaker (Emancipatie). Die noemde een quotum een ,,paardenmiddel” waarvan ze hoopte dat ze het nooit hoeft in te zetten. Wel sprak de minister over een mogelijke boete voor bedrijven die niet aan het streefcijfer van 30 procent voldoen en onvoldoende uitleggen waarom dat zo is.

Het aantal vrouwen dat aan de top staat van het bedrijfsleven bij de vijfduizend grootste bedrijven in Nederland blijft nog altijd ver achter bij het gewenste niveau van 30 procent. In raden van commissarissen bleek medio 2016 13 procent van de zetels door vrouwen te worden bezet. In de besturen van ondernemingen was dat ruim 10 procent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.