economie

Lagere waarde gasreserve maakt overheid armer

19 juli 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De overheid is vorig jaar opnieuw armer geworden doordat de olie- en gasreserves in waarde zijn gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) slonk het saldo van bezittingen en schulden met 20 miljard euro, na in 2014 al met 60 miljard euro te zijn afgenomen.

De daling komt vooral door de zeer lage olieprijs van de laatste tijd. Ook olie die nog in de grond zit, is hierdoor minder waard geworden. Verder speelt mee dat de overheid de aardgaswinning heeft teruggeschroefd met het oog op het aardbevingsgevaar in Groningen. Hierdoor wordt dezelfde hoeveelheid gas over een langere periode gewonnen, waardoor de aardgasbaten lager gewaardeerd moeten worden.

Alles bij elkaar was de overheid eind vorig jaar goed voor 784 miljard euro aan bezittingen, aldus het CBS. Daartegenover stond 527 miljard euro aan schulden. De waarde van de overheidsbezittingen nam af met 31 miljard euro, terwijl de schulden 11 miljard euro minder werden.

Het zogeheten vermogenssaldo kwam daarmee op 257 miljard euro, ongeveer hetzelfde niveau als in 2002. In 2008 bereikte dit saldo nog een piek. Sindsdien is een daling zichtbaar, min of meer parallel aan de voor Nederland financieel zo belangrijke waardering van de olie- en gasreserves.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.