economie

Winst Shell ruimschoots gehalveerd

04 mei 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – De winst van Shell is in het eerste kwartaal ruim gehalveerd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De daling is vooral te wijten aan lagere olie- en gasprijzen, maar ook aan een zwakkere gang van zaken in de raffinagemarkt. Lagere operationele kosten boden nog enig tegenwicht.

De winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs), exclusief eenmalige posten, kwam uit op 1,6 miljard dollar (1,4 miljard euro). Een jaar eerder bedroeg dit resultaat, de maatstaf voor zowel het concern als de financiële markten, nog 3,7 miljard dollar.

De nettowinst, waarop het dividend wordt gebaseerd, daalde met 89 procent tot 484 miljoen dollar. Shell stelt voor 0,47 dollar per aandeel uit te keren aan zijn aandeelhouders, evenveel als een jaar eerder.

BG

Shell volbracht in het eerste kwartaal zijn grootste overname ooit door het Britse gasbedrijf BG in te lijven voor een totaalbedrag van 54 miljard dollar. Hiervan werd 19 miljard dollar voldaan in contanten en de rest in eigen aandelen.

De aankoop droeg flink bij aan de olie- en gasproductie, die op jaarbasis met 16 procent steeg tot het equivalent van bijna 3,7 miljoen vaten olie per dag. Die stijging werd echter tenietgedaan door een gestage daling van de olie- en gasprijzen, waarbij Brentolie afzakte tot het laagste prijsniveau sinds 2004.

Het Brits-Nederlandse bedrijf verwacht dat zijn investeringen dit jaar uitkomen rond 30 miljard dollar. Dat is minder dan de 33 miljard dollar die werd voorspeld toen het overnameproces rond BG nog liep.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.