economie

Wall Street op verlies na tegenvallende data

29 april 2016Leestijd: 2 minuten

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse aandelenmarkten stonden vrijdagmiddag duidelijk in de min na tegenvallende economische cijfers. Beleggers verwerkten daarnaast de resultaten van een groot aantal bedrijven, waaronder webwinkelbedrijf Amazon en de oliereuzen ExxonMobil en Chevron.

De leidende Dow-Jonesindex stond tijdens de middaghandel op een verlies van 0,5 procent op 17.743 punten. De bredere S&P 500 zakte 0,6 procent tot 2072 punten en ook de technologiebeurs Nasdaq stond 0,6 procent lager, op 4775 punten.

Cijfers over de private consumptie in maart en het consumentenvertrouwen deze maand vielen lager uit dan voorzien. Eerder in de week bleek al dat de economische groei in de Verenigde Staten in het eerste kwartaal is afgezwakt tot het laagste niveau in twee jaar.

ExxonMobil

Wal-Mart was de sterkste daler onder de hoofdfondsen in New York. ’s Werelds grootste detailhandelsconcern werd 3,3 procent minder waard. Ook de technologiebedrijven Intel en Cisco Systems waren uit de gratie, met verliezen rond 2 procent.

ExxonMobil was met een plus van 0,6 procent de sterkste stijger in de Dow. Ondanks een fikse winstdaling waren de resultaten die het olieconcern publiceerde beter dan voorzien. Branchegenoot Chevron daarentegen leed een groter dan verwacht verlies, en verloor 0,9 procent op de beurs.

Amazon

Amazon kon donderdagavond nabeurs sterke cijfers overleggen over het afgelopen kwartaal. De winst viel bijna twee keer zo hoog uit als analisten hadden verwacht. Dat werd beloond met een koerssprong van bijna 10 procent.

Medivation won 1,5 procent. Het farmaciebedrijf heeft een overnamebod van ruim 8 miljard euro van Sanofi resoluut van de hand gewezen. De Franse branchegenoot liet evenwel weten zijn overnameplannen niet zonder meer te laten varen.van bijna 10 procent.

Medivation won 1,5 procent. Het farmaciebedrijf heeft een overnamebod van ruim 8 miljard euro van Sanofi resoluut van de hand gewezen. De Franse branchegenoot liet evenwel weten zijn overnameplannen niet zonder meer te laten varen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.