Premium Lock Woningnood: wat de bouw wil van de politiek

18 oktober 2023Leestijd: 7 minuten
Dit jaar zouden er 100.000 nieuwe huizen bij komen, het worden er 65.000. Foto: Robin Utrecht/ANP

Er worden veel te weinig nieuwe huizen gebouwd en de huizen die wel worden gerealiseerd, zijn de verkeerde huizen op de verkeerde plekken. Den Haag helpt niet. Is de woningnood ooit op te lossen?

Toenmalig minister Stef Blok (VVD) voor Wonen had in 2017 de onzinnige gedachte dat Nederland af was en we na hem geen bouwminister meer nodig hadden. ‘Ik ben de eerste VVD’er die een heel ministerie heeft doen verdwijnen,’ jubelde hij. Dat heeft Nederland geweten. Nederland is namelijk nooit af en als er geen regie meer is, gaat het mis. De laatste grote huisvestingsnota die we hadden over het woonbeleid is alweer vijftien jaar oud.

Er is in dit land sprake van ernstige woningnood. Mensen willen wonen, maar vinden geen huis. Het aanbod is te klein, de vraag te groot en de prijzen zijn – nog altijd – te hoog. ‘Belangrijk is het vergroten van de plan­capaciteit en dan bedoel ik zowel binnen- als buitenstedelijk: wijs aan waar gebouwd kan én moet worden’, zegt Ton Hillen (62), CEO van bouwer Heijmans. Daarnaast moet ook de vergunningverlening veel sneller. Er zijn nu lange bezwaartrajecten mogelijk en die zorgen voor vertragingen. ‘Laten we nou toch bedenken dat we met elkaar moeten wonen en samenleven,’ zegt Hillen bijna wanhopig.

Bouwers wijzen uiteraard naar de overheid. Het dualistische is dat demissionair minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge (CDA) credits krijgt voor zijn inzet en ook voor een aantal van zijn plannen om zaken te versnellen en te versimpelen, maar dat er tegelijkertijd zo veel reguleringsmaatregelen zijn dat de zaak in de soep loopt. Projectontwikkelaar Maarten de Gruyter (48) vindt dat als het economisch tegenzit met hoge bouwkosten, inflatie en rente, de overheid niet met extra regulering moet komen. ‘Dan moet je de bouw- en projectontwikkeling juist stimuleren en faciliteren,’ zegt De Gruyter. Dat betekent ook zorgen dat het bij een project niet tien jaar duurt voordat er wordt gebouwd. ‘Ik heb wethouders meegemaakt die letterlijk zeiden dat ze de markt niet nodig hadden voor huizenbouw,’ zegt De Gruyter. ‘Dat is echt idioot. Gaan gemeenten dan zelf een ontwikkelingspoot opzetten? Ik dacht het niet. Die kennis hebben ze niet en ze kunnen de risico’s niet dragen.’

‘Wat is het woonbeleid?’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw