Premium Lock Arno Visser: ‘Den Haag moet minder praten en meer doen’

18 oktober 2023Leestijd: 4 minuten
Voorzitter Arno Visser van Bouwend Nederland. Foto: Phil Nijhuis/ANP

Voorzitter Arno Visser (57) van Bouwend Nederland is kritisch over het beleid uit Den Haag. ‘Ik heb de verkiezingsprogramma’s bekeken en ben teleurgesteld over wat ik daar lees.’

EW Hoe is de stemming onder de bouwers in deze lastige tijden?

Arno Visser: ‘Ik heb de toon van de bouwers die ik spreek in de laatste maanden steeds hoger en scherper horen worden. Het moet toch mogelijk zijn om het gesprek met de overheid te voeren op inhoud en in redelijkheid? Dat is dus wel steeds moeilijker. De beste situatieschets die ik kan geven, is dat het heel goed is dat we weer een minister voor Wonen hebben. Hugo de Jonge is zeer gecommitteerd en zit boordevol energie, maar hij is wel een minister die vaart in een bootje met het fok aan de loefzijde en om dat bootje te versnellen en op koers te houden moet hij het roer dwars zetten om te voorkomen dat hij wegwaait. Dan staan er mensen aan de kant, architecten, projectontwikkelaars en bouwers, die roepen dat het anders moet, dat hij verkeerd gaat. De minister roept terug: “De beste stuurlui staan aan wal, ik vaar lekker zo door.”

‘Dat is het beeld dat ik heb. Er is gewoon een aantal dingen in de aanpak nu, dat ervoor zorgt dat de aantallen nieuwe huizen teruglopen. Je kunt wel heel hard gaan trekken en subsidies geven, maar daarmee kom je niet bij de kern van het probleem.’

EW Wat is de kern van het probleem?

Visser: ‘Dat zijn twee beleidsmatige keuzes die averechts werken. Een aantal jaren geleden is de keuze gemaakt om in Nederland vooral binnenstedelijk te bouwen. Verdichting en inbreiding, maar dat is duur en complex.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw