Premium Lock EW Klimaattop: Hoe grootste uitstoters voorlopers kunnen worden

30 augustus 2023Leestijd: 10 minuten
De Amercentrale van RWE zorgt voor stroom, maar ook voor CO2-uitstoot. RWE wil de centrale CO2-negatief maken. Foto: Ruud Morijn/ANP

Er is veel aandacht voor de mens die de aarde opwarmt. Veel minder voor de mensen en bedrijven die dit probleem aanpakken. Daarom houdt EW op 1 november de EW Klimaattop. Onder het motto: Tijd voor klimaatoptimisme!

Aan somber klimaatnieuws geen gebrek. De aarde blijft opwarmen, terwijl de uitstoot wereldwijd maar niet daalt. Nederland verhoogt telkens de eigen klimaatambities, om vervolgens te constateren dat het de doelen waarschijnlijk niet gaat halen. Actiegroep Extinction Rebellion haalt vaak het nieuws met haar snelwegblokkades – volgende week is er weer één – en verspreidt daarmee ook haar boodschap dat het wellicht al te laat is om ernstige klimaatverandering tegen te gaan.

Het risico bestaat dat al die aandacht voor dit klimaatprobleem mensen doet verstijven. Terwijl er ook ander nieuws is. De industrie is de grootste CO2-uitstoter in Nederland, maar wie alleen al de bestaande industrieplannen bij elkaar veegt, ziet dat de uitstoot in 2030 zelfs veel harder kan dalen dan het ambitieuze doel van het kabinet.

En er zijn jongeren – opgegroeid met het besef van klimaatverandering – die niet bij de pakken neerzitten, maar juist iets willen doen aan de opwarming van de aarde. Het vertrouwen dat de mens dan wel de klimaatverandering heeft veroorzaakt, maar die ook kan aanpakken, is bij de jonge ‘klimaatgeneratie’ sterker dan bij oudere groepen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (zie ‘Jeugdige doemdenkers en optimisten’).

Omdat deze optimistische geluiden vaak ondersneeuwen, heeft EW besloten een eigen klimaattop te organiseren, te houden op woensdag 1 november, met als motto: ‘Tijd voor klimaatoptimisme’.

Lees hieronder verder

EW Klimaattop: tijd voor klimaatoptimisme

EW houdt op woensdag 1 november de eerste EW Klimaattop. De middag heeft plaats in het AFAS Theater in Leusden. De grootste uitstoters van Nederland komen vertellen over hun plannen om hun CO2-uitstoot te reduceren en over wat zij nodig achten om die plannen echt uit te voeren.

 

Een digitaal welkomstwoord wordt gehouden door Yvo de Boer. Hij was lange tijd hoofd van ­UNFCCC, de VN-klimaatorganisatie die de jaarlijkse klimaatconferentie houdt (dit jaar in Dubai).

 

Namens de grootste CO2-uitstoter van Nederland, Tata Steel in IJmuiden, komt Jeroen Klumper, director sustainable transition, vertellen over onder meer de plannen van het bedrijf voor ‘groen staal’.

 

Spreker namens Shell, dat in Pernis Europa’s grootste raffinaderij heeft staan, is Audny van Helden, vice-president Energy Sectors & Decarbonization.

 

Marinus Tabak, head of central asset management bij energiebedrijf RWE, komt onder meer vertellen over de plannen om de kolencentrales in de Groningse Eemshaven en de Amercentrale in Geertruidenberg om te bouwen tot CO2negatieve installaties.

 

De vierde grote uitstoter, die eveneens een spreker afvaardigt, is luchtvaartmaatschappij KLM. Hedwig Sietsma, director sustainability, legt uit welke plannen er bestaan om vliegen minder vervuilend te maken.

 

Tijdens het tweede deel van de middag zullen woordvoerders van de politieke partijen reageren op de plannen en wensen.

 

Kaarten voor de EW Klimaattop zijn te bestellen via ewmagazine.nl/klimaattop2023. Abonnees betalen 20 euro, niet-abonnees 25 euro.

Jongeren die hun carrière in het teken stellen van het klimaat

Op de EW Klimaattop komen vertegenwoordigers van de vier grootste CO2-uitstoters van Nederland vertellen wat hun plannen zijn om hun emissies te reduceren en welke hobbels er volgens hen moeten worden weggenomen om uitvoering van die plannen mogelijk te maken.

Daarnaast staan op deze pagina’s profielen van jongeren die ieder op eigen wijze hun carrière in het teken hebben gesteld van het bestrijden van klimaatverandering. Bijvoorbeeld door een optimistische boodschap uit te dragen, zoals Dion Huidekooper (29), voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging (zie ‘We vergeten een nieuw systeem op te bouwen’). Of door bij TNO onderzoek te doen naar mogelijkheden voor energiebesparing, zoals de 27-jarige Cindy Po Keh Yeung (zie ‘Onderzoekers werken aan een oplossing’). En zo werkt Andrea de las Heras García (27) aan verduurzaming van chemiebedrijf Dow Terneuzen, één van de tien grootste uitstoters van het land (zie ‘We staan aan de vooravond van een industriële revolutie’).

Voor de eerste EW Klimaattop heeft de redactie van EW de vier grootste uitstoters van broeikasgassen in Nederland gevraagd om hun reductieplannen toe te lichten (zie ‘EW Klimaattop’ voor de namen van de sprekers).

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw