Dion Huidekooper: ‘We vergeten een nieuw systeem op te bouwen’

30 augustus 2023Leestijd: 3 minuten
Dion Huidekooper (29) is voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging. Foto: Olivier Middendorp

Veel mensen werken hard om klimaatverandering tegen te gaan. EW organiseert daarom een eigen EW Klimaattop en sprak met jongeren die hun carrière in het teken stellen van het klimaat. Zoals Dion Huidekooper (29), voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging.

‘Ik zie dat jongeren op verschillende manieren omgaan met het klimaatprobleem. Sommigen zijn verontwaardigd en voeren daarom actie, anderen haken af. Zelf vind ik dat ik de plicht heb om optimistisch te zijn. Ik denk dat als we onze schouders eronder zetten, we het kunnen redden.

‘Ik ben net begonnen als voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging, een vrijwilligersfunctie waarvoor ik mijn baan bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heb opgezegd. Ik ga hiervoor omdat het hoopvolle en constructieve geluid van de Jonge Klimaatbeweging nodig is. De 55 jongerenclubs die bij ons zijn aangesloten, vertegenwoordigen 1 miljoen jongeren. Wij zijn hun stem in het klimaatdebat.

‘Veel jongeren missen een gevoel van urgentie bij de overheid. We zijn laat begonnen met klimaatbeleid en het komt nu pas op gang. Maar we vergeten een nieuw systeem op te bouwen. We blijven vastzitten in een fossiel systeem, omdat het nieuwe er nog niet is. Neem het verbod op benzineauto’s in Europa per 2035. Dat gaat in, maar er wordt niet geïnvesteerd in een alternatief, zoals openbaar vervoer.

‘Sommige bedrijven maakten miljardenwinsten, mede door de oorlog in Oekraïne. Veel jongeren worden er moedeloos van dat dat geld niet wordt geïnvesteerd in verduurzaming – ik ook. Deze bedrijven roep ik op leiderschap te tonen. Tegelijk moeten we ervoor waken dat we hierdoor in een negatieve sfeer over bedrijven terechtkomen, want daar zit heel veel kracht om te verduurzamen.

‘We zitten vast in een discussie over fossiele subsidies voor bedrijven. Maar waarom komen we niet met belastingvóórdelen voor duurzame bedrijven? Dan krijgen we een duurzame industrie van formaat waar iedereen trots op is.

‘In Nederland zijn veel plannen om te verduurzamen, maar veel daarvan wordt niet concreet. Dat is zonde, want zo missen we economische kansen voor de toekomst. Ik zie het als de opdracht van mijn generatie om het klimaatprobleem op te lossen.’

EW houdt op woensdag 1 november de eerste EKlimaattop. De middag heeft plaats in het AFAS Theater in Leusden. De grootste uitstoters van Nederland komen vertellen over hun plannen om hun CO2-uitstoot te reduceren en over wat zij nodig achten om die plannen echt uit te voeren.

 

Een digitaal welkomstwoord wordt gehouden door Yvo de Boer. Hij was lange tijd hoofd van ­UNFCCC, de VN-klimaatorganisatie die de jaarlijkse klimaatconferentie houdt (dit jaar in Dubai).

 

Namens de grootste CO2-uitstoter van Nederland, Tata Steel in IJmuiden, komt Jeroen Klumper, director sustainable transition, vertellen over onder meer de plannen van het bedrijf voor ‘groen staal’.

 

Spreker namens Shell, dat in Pernis Europa’s grootste raffinaderij heeft staan, is Audny van Helden, vice-president Energy Sectors & Decarbonization.

 

Marinus Tabak, head of central asset management bij energiebedrijf RWE, komt onder meer vertellen over de plannen om de kolencentrales in de Groningse Eemshaven en de Amercentrale in Geertruidenberg om te bouwen tot CO2negatieve installaties.

 

De vierde grote uitstoter, die eveneens een spreker afvaardigt, is luchtvaartmaatschappij KLM. Hedwig Sietsma, director sustainability, legt uit welke plannen er bestaan om vliegen minder vervuilend te maken.

 

Tijdens het tweede deel van de middag zullen woordvoerders van de politieke partijen reageren op de plannen en wensen. Klimaatminister en D66-leider Rob Jetten, CDA-leider Henri BontenbalMona Keijzer (nummer 2 op de kandidatenlijst van BBB) en Silvio Erkens (Tweede Kamerlid VVD) gaan met elkaar in debat. Uitnodigingen aan andere lijsttrekkers staan nog uit.

 

Kaarten voor de EW Klimaattop zijn te bestellen via ewmagazine.nl/klimaattop2023. Abonnees betalen 20 euro, niet-abonnees 25 euro.