Cindy Po Keh Yeung: ‘Deze innovaties stemmen mij optimistisch’

30 augustus 2023Leestijd: 3 minuten
Cindy Po Keh Yeung is werkzaam bij TNO. Foto: Oliver Middendorp

Veel mensen werken hard om klimaatverandering tegen te gaan. EW organiseert daarom een eigen EW Klimaattop en sprak met jongeren die hun carrière in het teken stellen van het klimaat. Zoals Cindy Po Keh Yeung (27), onderzoeker bij het Sustainable Buildings-programma van TNO.

‘Ik maak mij echt wel zorgen om klimaatverandering, maar tegelijk ben ik ook positief ingesteld. Tijdens mijn studie chemie raakte ik geïnteresseerd in technische innovaties die de strijd aangaan met klimaatverandering, zoals zonnepanelen. En dan vooral de chemische kant van deze innovaties.

‘Op deze manier kwam ik erachter dat ik graag wilde werken op een plek waar ik een bijdrage kan leveren door het ontwikkelen van duurzame innovaties.

‘Via mijn studie kwam ik in aanraking met onderzoeksinstituut TNO en uiteindelijk ben ik er ook gaan werken, in het Sustainable Buildings-programma. Daar werken we aan oplossingen voor het optimaliseren van het gebruik van zonlicht en zonnewarmte voor gebouwen, om op die manier CO2-uitstoot te reduceren en energie te besparen.’

‘Samen met een team van onderzoekers heb ik de afgelopen jaren gewerkt aan een coating voor op ramen. Deze coating reageert op de buitentemperatuur en blokkeert vervolgens de infraroodstraling van de zon. Dat wil zeggen dat het in de zomer minder warm wordt binnen in de gebouwen, en je dus minder vaak de airconditioning hoeft aan te zetten.

‘In de winter wil je natuurlijk juist dat er infrarood wordt doorgelaten, zodat het gebouw opwarmt. Hierdoor hoef je minder de verwarming aan te zetten. Beide functies leveren een flinke energiebesparing op.

‘De eerste resultaten zijn veelbelovend. Volgens onze berekeningen kan een gemiddeld huishouden ongeveer 500 euro en 400 kilo CO2-uitstoot per jaar besparen als de coating wordt geplaatst op de ramen. De verwachting is dat een huishouden de investering in vijf tot zeven jaar terugverdient.

‘Dit is een van de vele voorbeelden van technologieën waaraan we bij TNO werken. Deze innovaties stemmen mij optimistisch, en dat vind ik belangrijk. Wij onderzoekers werken aan een oplossing. Pessimisme gaat ons geen stap verder brengen in de strijd tegen klimaatverandering.’

EW houdt op woensdag 1 november de eerste EKlimaattop. De middag heeft plaats in het AFAS Theater in Leusden. De grootste uitstoters van Nederland komen vertellen over hun plannen om hun CO2-uitstoot te reduceren en over wat zij nodig achten om die plannen echt uit te voeren.

 

Een digitaal welkomstwoord wordt gehouden door Yvo de Boer. Hij was lange tijd hoofd van ­UNFCCC, de VN-klimaatorganisatie die de jaarlijkse klimaatconferentie houdt (dit jaar in Dubai).

 

Namens de grootste CO2-uitstoter van Nederland, Tata Steel in IJmuiden, komt Jeroen Klumper, director sustainable transition, vertellen over onder meer de plannen van het bedrijf voor ‘groen staal’.

 

Spreker namens Shell, dat in Pernis Europa’s grootste raffinaderij heeft staan, is Audny van Helden, vice-president Energy Sectors & Decarbonization.

 

Marinus Tabak, head of central asset management bij energiebedrijf RWE, komt onder meer vertellen over de plannen om de kolencentrales in de Groningse Eemshaven en de Amercentrale in Geertruidenberg om te bouwen tot CO2negatieve installaties.

 

De vierde grote uitstoter, die eveneens een spreker afvaardigt, is luchtvaartmaatschappij KLM. Hedwig Sietsma, director sustainability, legt uit welke plannen er bestaan om vliegen minder vervuilend te maken.

 

Tijdens het tweede deel van de middag zullen woordvoerders van de politieke partijen reageren op de plannen en wensen. Klimaatminister en D66-leider Rob Jetten, CDA-leider Henri BontenbalMona Keijzer (nummer 2 op de kandidatenlijst van BBB) en Silvio Erkens (Tweede Kamerlid VVD) gaan met elkaar in debat. Uitnodigingen aan andere lijsttrekkers staan nog uit.

 

Kaarten voor de EW Klimaattop zijn te bestellen via ewmagazine.nl/klimaattop2023. Abonnees betalen 20 euro, niet-abonnees 25 euro.