Premium Lock Dit zijn de 500 grootste bedrijven van Nederland

03 november 2022Leestijd: 6 minuten
Kilometers leidingen op de compacte Rotterdamse raffinaderij van nummer 1: Vitol. Foto: John Millar

De economische tegenwind is sterk. Uit EW’s Top 500 bedrijven blijkt hoe divers Nederlandse bedrijven zijn, en dus ook de gevolgen voor de economie. ­Sommige bedrijven worden hard ­geraakt door ­inflatie, personeelstekorten en de energiecrisis, ­andere profiteren er juist van.

Er is een nieuw grootste bedrijf van Nederland. Lang was Shell verreweg het grootste bedrijf in de Top 500 bedrijven die EW samenstelt met behulp van databank Reach van Bureau van Dijk, onderdeel van de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s. Maar de olie- en gasreus gaf in januari zijn Brits-Nederlandse identiteit op voor een Brits paspoort en verdween daarmee uit de lijst.

Ook zonder die ‘verhuizing’ had Shell zijn plek als nummer 1 moeten afstaan. Want oliehandelaar Vitol draaide in 2021 simpelweg meer omzet (236 miljard euro) dan Shell (221 miljard euro).

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

In zekere zin lijkt Vitol op Shell: een fossiele gigant die veel in olie handelt, raffineert en verkoopt. Maar in zekere zin is het is ook zijn tegenpool. Shells bedrijfslogo staat op honderden tanksta­tions door heel Nederland, het aandeel is een hoeksteen in de portefeuille van menige particuliere belegger, het is een nationale kop-van-jut die continu onder vuur ligt vanwege aardbevingen in Groningen, of de lage belastingdruk in Nederland. Vitol opereert onder de radar, heeft geen bekend logo en is in handen van het personeel. Dat laatste is handig voor het aantrekken van talent, zegt Vitol-CEO Russell Hardy (57) tegen EW (zie ‘Onbekende reus met hart van olie’).

Geen enkele sector domineert de lijst

Dat de ene fossiele gigant de andere aflost, doet geen recht aan de diversiteit in de Top 500. Nederland heeft een sterke agrarische cluster en is een belangrijk doorvoerland, met alle opslag, transport- en dienstverleningsactiviteiten die daarbij komen kijken. Maar geen enkele sector domineert de lijst.

Juist nu de economie na twee zware coronajaren een derde jaar van crisis ingaat, toont die diversiteit haar kracht. Want terwijl Vitol en staatsbedrijf GasTerra (zie ‘GasTerra’) hun omzet vorig jaar vrijwel zagen verdubbelen door de oplopende energieprijzen, hebben veel bedrijven in de industrie en de chemie juist te lijden onder die hoge prijzen. En verzekeraars verliezen veel geld als de beurs onderuitgaat – zoals dit jaar – maar flitshandelaren als Optiver en IMC gedijen in turbulente tijden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Joris Heijn
Joris Heijn (1985) schrijft over economie, waaronder belastingen, het bedrijfsleven en familiebedrijven.
Lees meer
Joris Heijn