Top 500 Bedrijven Premium Corner

Hoe oliereus Vitol Nederlands grootste bedrijf werd

03 november 2022Leestijd: 8 minuten

Het succes van Vitol, de nummer 1 in de Top 500 bedrijven, is deels te danken aan de snelheid waarmee het oliebedrijf opereert. De energietransitie dwingt Vitol na te denken over nieuwe producten.

Elke dag gaan er grofweg acht miljoen vaten olie om bij Vitol, 8 procent van de wereldwijde oliehandel. Ze worden vervoerd in eigen schepen, opgeslagen in door Vitol gebouwde tanks, verwerkt tot benzine en andere producten in de eigen raffinaderijen, verkocht via eigen tankstations.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

‘Ons bedrijf is sinds de oprichting niet veel veranderd,’ zegt Vitol-CEO Russell Hardy (57). ‘We hebben nog altijd de telex uit 1966 waarop onze allereerste verkoop staat: een lading olie die per binnenvaartschip de Rijn op ging.’

Vitol is een van de onbekendste bedrijven in de hoogste regionen van de Top 500. Deels komt dat doordat het handelt met andere bedrijven, en niet met consumenten. Maar Vitol heeft altijd een terughoudend publiek profiel gehad. Binnen zes jaar na de oprichting had het bedrijf al 1,2 miljard gulden omzet, maar in krantenberichten uit die tijd doet Vitol alsof dat doodnormaal is.

In 1966 opgericht door twee Nederlanders

Vitol werd in 1966 opgericht door twee Nederlanders, Henk Viëtor (Vitol: Viëtor oil) en Jacques Detiger. Rotterdam was een belangrijke doorvoerhaven voor olie en kolen naar Duitsland en ook de twee dertigers storten zich daar op: ze kopen olieproducten van Rotterdamse raffinaderijen en verkopen die in Duitsland.

Het bleek de juiste tijd én plek om te beginnen. Het was de tijd waarin veel olieproducerende landen de westerse oliebedrijven in hun land buitenspel zetten en hun bezittingen nationaliseerden. In 1973 schroefden Arabische landen hun olieproductie bovendien flink terug en stelden een olieboycot in tegen de Verenigde Staten en Nederland.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.