Premium Lock Shell: met 40 miljard euro winst in het beklaagdenbankje

05 februari 2023Leestijd: 4 minuten
Activisten van Greenpeace protesteren tegen de recordwinst van Shell. Foto: Daniel Leal/AFP

Shell maakte in 2022 een recordwinst van 40 miljard euro. Het olieconcern is vertrokken uit Nederland en pensioenfonds ABP heeft alle aandelen verkocht. In een tijd dat activistische aandeelhouders meer invloed krijgen, wordt de mening van het ABP niet meer gehoord. Maar gelukkig hebben ‘we’ schone handen, schrijft Philip van Tijn.

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

Shell PLC was tot 1 januari 2022 een Brits-Nederlands bedrijf en is sindsdien formeel geheel Brits, met alleen een hoofdkantoor in Londen en niet meer in Den Haag. Shell heeft bij menigeen woede opgewekt door over 2022 een recordwinst van ruim 40 miljard euro te verantwoorden. En dat ‘alleen maar doordat de energieprijzen in 2022 waanzinnig zijn gestegen’ – en later in het jaar weer gedaald, maar dat past niet in het plaatje en praatje.

Arendo Joustra heeft in EW de oorzaak van de woede al toegeschreven aan jaloezie en ook heeft hij er al op gewezen dat het over 2023 allemaal nog wel eens zou kunnen tegenvallen als de prijzen voor olie en gas (verder) dalen. Moet Shell dan worden gecompenseerd voor de winstdaling?

Shell

Lees ook dit opiniestuk van Arendo Joustra: Fijn voor velen dat Shell zo’n grote winst heeft geboekt

Nu klinkt de roep om de megawinst ‘af te romen’ – zou ‘opromen’ het woord van het jaar 2023 worden? Een heel groot deel van de winst vloeit in verschillende vormen naar de aandeelhouders; ja, zo werkt het kapitalisme, het systeem dat in het grootste deel van de democratische wereld heersend is, ook al lijkt het erop dat voor de uitwassen daarvan (de echte en de vermeende) steeds meer kritische belangstelling ontstaat. Maar voordat de SP groter zal zijn dan de VVD, zal er nog heel wat olie en gas zijn opgepompt.

Hoeveel moet je investeren voor een betere toekomst?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw