Premium Lock Britse regering laat pond vallen en rente stijgen

27 september 2022Leestijd: 3 minuten
Premier Liz Truss en minister Kwasi Kwarteng op werkbezoek. Foto: ANP

De Britse regering grijpt naar een onbewezen middel om de economie aan te zwengelen en loopt daarmee de Bank of England voor de voeten. Het pond duikelt en Britse huizenbezitters krijgen het zwaar, schrijft Jeroen van Wensen.

Het is een opmerkelijke zet van de nieuwe Britse premier Liz Truss en haar  minister van Financiën Kwasi Kwarteng. Met energiesteun en een belastingverlaging voor bedrijven en vermogenden hoopt de Britse regering de economie op een hoger groeipad te krijgen.

Grootste belastingverlaging sinds de jaren zeventig

Vooral de verlaging van de belastingen springt in het oog. Met 45 miljard pond (50 miljard euro) is dat de grootste verlaging sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw. De Britse regering zet grootschalig in op trickle down-economics – het doorsijpeleffect. Verlaag belastingen voor de rijken, die gaan meer geld besteden en zo krijgt de economie vaart.

Het enige nadeel is dat van dat doorsijpelen in de praktijk meestal weinig terechtkomt. In elk geval hebben de financiële markten er geen enkel vertrouwen in.

Daar vraagt men zich af of de staatsschuld op termijn nog wel houdbaar is. De energiesteun en de forse belastingverlaging slaan een gat in de begroting van zo’n 100 miljard euro en dat zal de Britse overheid moeten lenen door meer staatsobligaties uit te geven.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.
Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw