Premium Lock Britse Koningin belichaamde alles wat het Westen niet meer heeft

21 september 2022Leestijd: 3 minuten
BRITAIN - ROYALS - QUEEN - DEATH

Het is een gemeenplaats geworden: de constatering dat het Britse volk om meer rouwt dan hun Koningin alleen. Het treurt ook om de teloorgang van wat het ooit was en om de gedachte dat dit nooit zal wederkeren. Die gelatenheid karakteriseert de hele westerse wereld. Maar niemand anders slaagde erin om de aandacht zo waardig van de aftakeling af te keren, schrijft Jonathan Holslag.

De Britse Koningin verpersoonlijkte alles wat het Westen niet meer heeft: standvastigheid, eerbiedwaardigheid en grootsheid. Dat werkte magisch, op het Britse volk en op de wereld.

Dat is deels het gevolg van de geschiedenis, de ceremonie en de mythe waarop het Britse koningshuis kan bogen. Maar de belangrijkste verklaring is de Koningin zelf, haar lange leven, van de oorlog tegen Hitlers fascisme, de Falkland-oorlog en de val van de Muur, tot de huidige rusteloze wereld.

Jonathan Holslag (1981) schrijft elke woensdag een blog over internationale ontwikkelingen voor ewmagazine.nl. Hij is als politicoloog verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Holslag schreef diverse boeken, in het bijzonder over Azië en de opkomst van China en wat dit betekent voor Europa.

Elizabeth II was alles
wat een koningin moet zijn

Ondanks de regalia en de weelde kon eenieder zich met de monarch  identificeren, met de disputen in de familie, de nederlagen en het verlies, maar ook met het vermogen om door te gaan, gedistingeerd en onverstoorbaar. ‘Keep calm and carry on.’ Je kunt het koningshuis achterhaald vinden, maar Elizabeth II was alles wat een koningin moet zijn. En de Britten vonden dat ook.

Telkens als haar familie de voorbije weken ten tonele trad, kon men niet anders dan een heel diep medeleven voelen met dat Britse volk. Want hoewel het paleis als instituut zal blijven bestaan, de vergulde koets opnieuw zal uitrijden en de Union Jack zal wapperen boven de talrijke kastelen, met Charles en zijn zonen zal het nooit meer hetzelfde worden.

Het is als met de kerk. De gebouwen en de rituelen zullen standhouden, maar het aantal gelovigen zal blijven slinken. Democraten kunnen maar beter geen vreugdesprong maken, want het verval van de monarchie zal niet noodzakelijk een opsteker zijn voor de democratie.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw