Is Ahold het volgende slachtoffer van Milieudefensie?

14 april 2022Leestijd: 4 minuten
Jongeren van Milieudefensie voeren actie bij aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize plaatsvindt. Foto: ANP KOEN VAN WEEL

Na een succesvolle rechtszaak tegen Shell heeft Milieudefensie haar pijlen gericht op Ahold Delhaize. De milieuclub heeft de supermarktketen gisteren, woensdag 13 april, tijdens de aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize opnieuw opgeroepen om meer te doen voor het klimaat. ‘De huidige doelstelling om alleen de eigen CO2-uitstoot met bijna de helft te verminderen, is niet genoeg. Er moet meer gebeuren,’ zei Neele Boelens namens Milieudefensie tijdens de vergadering.

Vorig jaar won Milieudefensie een baanbrekende rechtszaak tegen Shell. De rechtbank in Den Haag stelde de actiegroep in het gelijk en dwingt Shell om de CO2-uitstoot in 2030 met 45 procent terug te brengen ten opzichte van het niveau van 2019. Dat geldt niet alleen voor de activiteiten van het bedrijf zelf, maar ook voor die van zijn klanten en toeleveranciers. En daar wringt ‘m de schoen voor Shell. De energiereus heeft hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak omdat het bedrijf zich afvraagt hoe het verantwoordelijk kan worden gehouden voor het verlagen van de uitstoot als klanten zelf daarvoor niet verantwoordelijk zijn. ‘Zij gaan gewoon ergens anders tanken,’ schrijft president-directeur Marjan van Loon in een reactie.

Milieudefensie voelt zich gesteund door rechtszaak tegen Shell

Milieudefensie voelt zich gesteund door het vonnis van de rechter en zoekt met deze uitspraak in de hand naar andere grote uitstoters. De actiegroep heeft na de rechtelijke uitspraak een ‘hitlijst’ opgesteld van bedrijven die in hun ogen te weinig doen om de klimaatdoelen te halen. In totaal gaat het om 29 bedrijven waarvan Milieudefensie voor 15 april concrete plannen wil zien. Als dat niet gebeurt, stapt de actiegroep mogelijk naar de rechter. Naast Ahold staan andere voedingsbedrijven op de lijst, zoals zuivelcoöperatie FrieslandCampina, vleesproducent Vion en voedingsmiddelenfabrikant Unilever.

Bedrijven als Shell en Ahold stellen klimaatdoelen op om te kunnen voldoen aan het Klimaatakkoord. Het gaat in het bijzonder om de reductie van de CO2-uitstoot veroorzaakt door de elektriciteit voor koeling, verwarming en verlichting van de supermarkten of om CO2 die een raffinaderij uitstoot. Het zijn emissies waarop deze bedrijven zelf invloed hebben. Beide bedrijven hebben zich ten doel gesteld om de eigen uitstoot voor 2030 met de helft te verminderen. Milieudefensie wil dat bedrijven verder gaan en, in het geval van Ahold, ook de uitstoot van leveranciers verlagen.

Volgens de actiegroep wordt 95 procent van de totale uitstoot van de supermarkt veroorzaakt door zijn leveranciers. Het is dus niet genoeg om alleen de eigen uitstoot aan te pakken. Milieudefensie wil dat Ahold verantwoordelijkheid neemt voor de hele productieketen, inclusief alle leveranciers. De supermarkt moet samen met zijn leveranciers 45 procent CO2-vermindering realiseren vóór 2030 ‘om een klimaatramp te voorkomen’. ‘Waar Ahold de uitstoot verlaagt, maakt ons niet uit,’ legt campagneleider Peer de Rijk van Milieudefensie uit. ‘Het kan zijn bij de producenten of bij de supermarkten, maar omdat een flink deel door de producent wordt veroorzaakt, is daar de meeste winst te halen.’

Reductieplannen Ahold volgens Milieudefensie weinig ambitieus

Ahold heeft wel plannen om de indirecte uitstoot te verlagen, maar die zijn volgens de actiegroep weinig ambitieus. Het bedrijf heeft zich als doel gesteld om in 2030 de uitstoot in de productieketen met 15 procent te verminderen ten opzichte van 2018. Om de uitstoot van leveranciers te verlagen, moet de supermarkt van meer dan 28.000 producten uitvinden welke grondstoffen erin zitten, hoe ze zijn vervoerd en tot hoeveel CO2-uitstoot dat heeft geleid. Tijdens de aandeelhoudersvergadering noemde CEO Frans Muller deze klus ‘een complexe uitdaging die het bedrijf samen met leveranciers, partners en aandeelhouders  moet aangaan’.

De topman wil pas aan het einde van dit jaar nieuwe plannen presenteren voor verlaging van de indirecte uitstoot. ‘Deze plannen moeten passen bij de laatste berekeningen die ervoor zorgen dat de aarde niet meer dan 1,5 graad opwarmt.’ In reactie op de vragen van Milieudefensie liet Muller weten ‘net zo bezorgd te zijn over het klimaat en daarom – als het kan – doelen bij te stellen en te versnellen’. Zo zei hij al samen te werken met vierhonderd melkveehouders om de uitstoot in alle schakels van de keten van koeienvoer tot het melkpak in het schap, samen terug te brengen.

Milieudefensie heeft geen zin om tot het eind van dit jaar te wachten op de plannen van Muller. Zij laat voor de zomer een onafhankelijk Duits onderzoeksbureau het effect analyseren van de CO2-reductieplannen van alle 29 bedrijven, inclusief Ahold. Op basis van de uitkomsten, die in juni worden verwacht, zal de actiegroep een lijst van bedrijven opstellen waarop zij hun aandacht richten ‘en waar de grootste winst valt te behalen’. Voor Ahold is het te hopen dat er bedrijven zijn die minder ambitieus zijn, en dat Milieudefensie daarop haar eerste pijlen richt.