Premium Lock Strijd over klimaat speelt zich steeds vaker af in de rechtszaal

02 oktober 2018Leestijd: 11 minuten
Geen taboe bij debat over rechters. Illustratie: Peter ter Mors

Actiegroep Urgenda maakt ­wereldwijd school met zijn proces tegen de Nederlandse staat. Wie er wint, blijkt 9 oktober. Zeker is dat activisme via de rechter – geïnspireerd door de antirookbeweging – in opmars én succesvol is.

Dat ze zou gaan winnen, realiseerde Marjan Minnesma (51) zich al tijdens het voorlezen van het vonnis. Juni 2015. Urgenda, de klimaatactiegroep waarvan Minnesma directeur is, triomfeerde wereldwijd als eerste in een rechtszaak over klimaatverandering. Nederland moest van de rechter een ambitieuzer klimaatbeleid voeren: in 2020 minstens 25 procent minder CO₂-uitstoot dan in 1990. Minnesma’s vreugdetranen gingen de wereld over.

‘Ik ben gewoon superbezorgd’

Niet alleen in Nederland ontdekken klimaatactivisten het recht als een machtig strategisch wapen. Dat gebeurt wereldwijd. De afgelopen jaren zijn al meer dan duizend zaken aangespannen die landen moeten dwingen tot strenger klimaatbeleid en olie- en gasbedrijven tot schadevergoeding. Het is een ontwikkeling die hoop geeft aan een milieubeweging die gefrustreerd is door het gebrek aan vooruitgang. Maar de strategie roept ook weerstand op: velen vinden dat klimaatbeleid moet worden vastgesteld in het parlement en niet in de rechtszaal.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw