Prijs nieuwbouwhuis rijst pan uit door klimaatregels

12 juli 2019Leestijd: 3 minuten
Koning Willem-Alexander bezoekt een nieuwbouwwijk. Foto: ANP

Met een stortvloed aan klimaatregels drijft de overheid de prijs van nieuwbouwwoningen op. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) na publicatie van cijfers over de woningmarkt. Het afgelopen kwartaal daalde de verkoop van nieuwe woningen met 13 procent.

De verkoop van nieuwbouwhuizen daalt al anderhalf jaar, maar nog niet eerder was de daling zo groot. Volgens Ger Jaarsma, voorzitter van de NVM, komt die daling door de hoogte van de prijzen: ‘Door de hoge prijs van nieuwbouwwoningen haken kopers af.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Waarom nieuwbouwwoningen duurder zijn

Een van de oorzaken van de dalende verkoop van nieuwbouwhuizen is volgens de NVM de toenemende regeldruk van de overheid. Nieuwe huizen moeten aan steeds meer eisen voldoen, en dat leidt tot prijsstijgingen. Volgens de NVM kiezen kopers daarom steeds vaker voor een bestaand huis, dat een stuk goedkoper is.

Jaarsma: ‘De gemiddelde nieuwbouwwoning is al twee kwartalen op rij 80.000 euro duurder dan een gemiddelde bestaande woning, en dat is echt een probleem.’ Een nieuwbouwhuis kost gemiddeld 387.000 euro in Nederland.

Lees ook het EW-Onderzoek: Goed wonen in Nederland

Een van de maatregelen die de NVM hekelt, is het gasloos bouwen. Dat is het soort eisen dat de prijs van nieuwbouwhuizen opdrijft. Sinds 1 juli 2018 mogen er geen huizen meer worden gebouwd met een aardgasaansluiting, al kunnen gemeenten daar in bijzondere gevallen een uitzondering op maken.

Volgens de NVM leidt het strenge overheidsbeleid dus tot hogere huizenprijzen: ‘Het stapelen van overheidsbeleid werkt prijsopdrijvend en daarmee averechts voor de woningmarkt.’

Met regels zoals het aardgasverbod hoopt Nederland te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs. Een van de doelstellingen van het kabinet-Rutte III is dat in 2050 ruim zeven miljoen huizen voor energievoorziening niet meer zijn aangewezen op aardgas. Op dit moment telt Nederland iets minder dan acht miljoen huizen.

Dure aanpassingen nodig

Om de doelen van het kabinet te halen, moeten huizen dus op een andere manier worden verwarmd. Alternatieven, zoals een waterpomp, zijn aanzienlijk duurder dan de traditionele cv-ketel. Een warmtepomp kost ongeveer 25.000 euro, inclusief de benodigde aanpassingen van isolatie en radiatoren.

Een warmtepomp is een complex systeem dat huis en water kan verwarmen door energie uit de omgeving te halen. Zo wordt warmte gewonnen uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater.

Vorig jaar kende het ministerie van Binnenlandse Zaken 120 miljoen euro toe aan 27 gemeenten om die als ‘proeftuin’ een wijk aardgasvrij te laten maken. In die plaatsen wordt er niet meer gekookt en niet meer verwarmd door gas, maar, bijvoorbeeld, door een warmtepomp.

Bekijk de resultaten van het onderzoek van Elsevier Weekblad en het KadasterWat is uw huis waard?

Bijbouwen van huizen in gevaar

Ondanks de obstakels voor nieuwbouw roept de NVM het kabinet op te blijven ‘bouwen, bouwen, bouwen’. Volgens de branchevereniging is dat de enige manier om te voorkomen dat huizen steeds duurder worden: ‘De oplossing voor het tekort aan woningen vind je namelijk niet in regelgeving, maar in het toevoegen van aanbod.’

Want nieuwbouw mag dan minder in trek zijn, over het algemeen zit de woningmarkt nog altijd in de lift. Uit de NVM-cijfers blijkt dat er afgelopen kwartaal meer woningen zijn verkocht dan een jaar geleden in diezelfde periode. Ook is de gemiddelde prijs van een verkocht huis gestegen tot 307.000 euro.

Of de politiek aan de oproep van de NVM gehoor kan geven, is de vraag. De uitspraak van de Hoge Raad over het stikstofbeleid van de overheid dreigt voor problemen te zorgen.

Want bij nieuwbouwprojecten komt stikstof vrij en de compensatie die daarvoor nodig is, blijkt nog niet goed geregeld. Volgens een inventarisatie van nieuwsrubriek RTL Nieuws zijn daardoor zo’n 1.500 bouwprojecten onzeker geworden. Het uitblijven van meer nieuwbouw kan de huizenprijs verder doen stijgen.