Energie Premium Corner

Meevaller aan de pomp door dalende olieprijzen

15 november 2018Leestijd: 4 minuten

Van 85 dollar per vat in oktober naar 72 dollar per vat nu: ruwe olie werd in korte tijd flink goedkoper, terwijl juist een prijsstijging was voorzien.

Het is een prijsdaling die niemand zag aankomen. Olie werd het afgelopen jaar gestaag duurder: van 45 dollar per vat in het voorjaar van 2017 naar 85 dollar in oktober 2018, het hoogste niveau in vier jaar. Toen begon de olieprijs snel te dalen: naar 80 dollar, 75 dollar… In één maand zakte de olieprijs met ruim 15 procent naar zo’n 72 dollar.

Automobilist gaat prijsdaling merken aan de pomp

Met zo’n prijsdaling kan het haast niet anders of automobilisten gaan het merken aan de pomp, al kan het een paar weken duren voor het zover is.

Lees ook het commentaar van Bram Hahn: De wereld heeft niet minder, maar méér olie nodig

De Franse oliemaatschappij Total voorzag in september nog dat de prijs van een vat olie in de richting van 100 dollar zou gaan. Dure olie hoort immers bij hoogconjunctuur. Gaat het goed met de economie, dan stijgt de vraag naar olie.

Kijk maar naar de drukte op de ­wegen. Voor al die auto’s is benzine nodig. In die zin was het logisch dat je aan de pomp ongeveer 10 cent per liter euro 95 meer betaalt dan een jaar geleden.

Hoe kon de olieprijs dan opeens zo snel dalen? De Amerikaanse president Donald Trump verklaarde vorige week dat het door hem kwam. Al zei hij er niet bij waarom.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.