Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Helsinki: wordt Trump de Reagan van deze tijd?

16 juli 2018Leestijd: 4 minuten

Er zijn politieke en militaire veiligheidsvraagstukken, met of zonder de Amerikaanse president Donald Trump. De internationale vraagstukken zijn sinds president Barack Obama niet veranderd. Hij is ook geconfronteerd met een aantal grote mondiale vraagstukken: de explosieve toename van het islamitisch terrorisme, de burgeroorlog in Syrië, de islamitische staat Iran, en het Rusland van Vladimir Poetin.

Deze vraagstukken zijn sterk met elkaar vervlochten: Syrië, Iran en Poetin. Serieuze onderhandelingen waren in de tijd van Obama niet echt aan de orde. De onderhandelingen met ayatollahs zijn halverwege afgerond verklaard. Omdat de twee grootste thema’s onaangeroerd bleven: de rol van Iran bij het bevorderen van terrorisme in het Midden-Oosten en elders, én de langeafstandsraketten.

Nu zit er een andere president in het Witte Huis. Hij koos voor een harde lijn tegen de Iraanse ayatollahs. Tegelijk wil president Trump onderhandelen met de beschermheer van Teheran, namelijk Poetin. De Nationale Veiligheidsadviseur van president Trump, John Bolton, is al in Moskou geweest om het onderhandelingskader vast te stellen. Trump en Poetin ontmoeten elkaar vandaag in de Finse hoofdstad Helsinki. De eerste topontmoeting tussen de leiders van Rusland en Amerika na een lange periode van conflicten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.