Gasloos? Huiseigenaar krijgt er ‘buikpijn’ van

13 juni 2018Leestijd: 2 minuten
Huis op zonnepanelen -ANP

Het kabinet dwingt huiseigenaren te stoppen met het gebruik van aardgas. Dit kost een huishouden gemiddeld 20.000 euro aan verbouwingskosten.

Dat blijkt uit een onderzoek van Berenschot in opdracht van de Vereniging Eigen Huis.

Over twintig jaar moeten alle 7,7 miljoen huizen in Nederland zijn afgesloten van het gasnet. Dat is het hoofddoel van het komende energie- en klimaatakkoord waarover ex-PvdA-leider Diederik Samsom op dit moment onderhandelt.

Gas moet wijken voor duurzamere alternatieven, mede wegens het Klimaatakkoord van Parijs dat 195 landen in 2015 hebben ondertekend, waaronder Nederland. De aardbevingsproblematiek in Groningen zette extra druk op de ketel.

Transformatie

Het plan behelst een enorme transformatie van de Nederlandse huizenvoorraad, die vrijwel volledig is aangesloten op het gasnet. Huizen moeten beter worden geïsoleerd, de cv-ketel moet worden vervangen door een warmtepomp. Voor de radiatoren is een type nodig dat geschikt is voor lagetemperatuurverwarming en er moet vloerverwarming worden aangelegd.

Tot slot zullen er zonnepanelen moeten worden aangeschaft, want het vervangen van gas heeft niet zoveel zin als je een warmtepomp aandrijft met door gas of kolen opgewekte elektriciteit.

Buikpijn

Vereniging Eigen Huis vroeg Berenschot te berekenen hoe hoog de kosten zijn waarmee huiseigenaren worden opgescheept. Die blijken niet mals. ‘Veel van onze leden krijgen buikpijn van het idee dat ze zo’n grote kostenpost te wachten staat,’ zegt beleidsadviseur Maarten Eeke van der Veen in het ledenblad van de vereniging.

De kosten lopen op van 7.150 euro voor een goed geïsoleerd appartement tot bijna 40.000 euro voor een slecht geïsoleerd, vrijstaand huis.

Jan Modaal de pineut

Jan Modaal, die in een rijtjeshuis met energielabel C of D woont, is ruim 20.000 euro kwijt. ‘Heel veel geld,’ zegt Van der Veen ten overvloede. Het bedrag is ongeveer gelijk aan een nettojaarsalaris van iemand met een modaal inkomen.

De verduurzaming levert huishoudens wel een besparing op de energierekening op, maar de investering is pas over vele jaren geheel terugverdiend.