Verzorgingsstaat Premium Corner

Onverzadigbare staat – met dank aan onszelf

13 juni 2018

De economie groeit hard, maar burgers houden niet meer geld over. Reden: de overheid eigent zich steeds meer toe.

Hoe ging het afgelopen jaar met de economie? Fantastisch, zeggen mensen die zijn ondervraagd voor het onderzoek naar het consumentenvertrouwen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hoe ging het met uw eigen financiën in 2017? Matig, is dan het antwoord.

De economie groeide vorig jaar 3,1 procent, maar de doorsnee Nederlander ging er slechts 0,3 procent in koopkracht op vooruit, meldt het Centraal Planbureau. Voor 2018 zijn die cijfers, respectievelijk 3,2 en 0,6 procent, niet veel florissanter voor de gemiddelde burger.

Groei om van te dromen

Het zijn economische groeicijfers waarvan een paar jaar geleden nog werd gedacht dat Nederland ze nooit meer zou zien. Door vergrijzing, de klap van de kredietcrisis in 2008 en de opkomst van Aziatische landen zou Nederland zijn veroordeeld tot een voortsukkelende economie.

Hoe kan het dan dat het beter gaat dan gedacht, maar veel burgers daar vrijwel niets van merken?

Kosten lopen op

Het antwoord: een steeds groter deel van het inkomen wordt in de collectieve pot gestopt. De overheid is onopgemerkt aan een opmars bezig. Dat staat haaks op het beeld dat veel mensen hebben: de verzorgingsstaat is de afgelopen decennia toch afgebroken? Maar is dat echt zo? Nog altijd kijken we naar de overheid als de ­files te lang zijn, dat ene pilletje niet in de basisverzekering zit en de pensioenleeftijd te hoog is. Aan die cultuur is nauwelijks iets veranderd.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.