Europese Unie

Rekenkamers slaan alarm over ‘black box’ ECB

14 december 2017

De Europese Centrale Bank kan als toezichthouder haar eigen gang gaan. De bank weigert serieuze controle door Europese Rekenkamers. Ze laat het toezicht op banken steeds vaker vallen onder de noemer ‘vertrouwelijk’. Ontoelaatbaar, vinden de Nederlandse en de Duitse Rekenkamer.

De presidenten van beide rekenkamers, Arno Visser en Kay Scheller, luiden in dagblad FD de noodklok. De Algemene Rekenkamers van vijf eurolanden (behalve Duitsland en Nederland ook Oostenrijk, Finland en Cyprus) maken zich ernstige zorgen over het gebrek aan transparantie rond de toezichthoudende rol van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft na de financiële crisis meer bevoegdheden gekregen, maar hoeft alleen verantwoording af te leggen aan het Europees Parlement en de Europese Raad op basis van zelf aangeleverde documenten.

Visser en Scheller stellen dat de Europese Rekenkamer (ERK) weliswaar bevoegd is om de ECB te controleren, maar dat die controle zich beperkt tot de ‘doelmatigheid van het ECB-bestuur’. De ECB weigert daarom inzage te geven in haar toezichthoudende activiteiten en zegt dat de Rekenkamers geen mandaat hebben voor controle op de bank.

ECB wordt steeds machtiger

Dit is in toenemende mate een probleem, omdat de ECB in de loop der jaren steeds machtiger is geworden. Sinds november 2014 heeft de ECB het mandaat om ervoor te zorgen dat een nieuwe bankencrisis uitblijft. Zij houdt toezicht op 129 ‘systeemrelevante’ banken in Europa, banken die samen goed zijn voor 21.000 miljard euro, schrijven Visser en Scheller.

De Rekenkamers moeten de ECB als toezichthouder kunnen controleren. Visser en Scheller willen dat er duidelijke afspraken komen tussen ERK en ECB waarin staat dat de ERK het recht heeft om de ECB als toezichthouder te controleren. Dat kan niet als de ECB zelf bepaalt welke informatie zij verstrekt. De ECB beroept  zich als toezichthouder in toenemende mate op vertrouwelijkheid, zodat een controle uitblijft. Dat is ontoelaatbaar, vinden de Rekenkamer-presidenten.

ECB moet verleiding lage rente weerstaan, schrijft Michiel Dijkstra

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.