‘Gifeiprobleem’ groter dan gedacht: wat weten we?

02 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Veel paniek om eieren die te veel fipronil bevatten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit sloeg dit weekeind alarm over deze ‘gifeieren’, en het probleem blijkt veel groter dan gedacht.

Dinsdagavond gaf de NVWA aan dat de lijst met serienummers van vermoedelijk schadelijke eieren langer is dan in eerste instantie werd gedacht. De autoriteit publiceerde zeventien extra eicodes van eieren die een te hoog fipronilgehalte hebben.

Geen directe reden voor paniek

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid betekent dat niet dat de paniek om de ‘gifeieren’ terecht is. Een ei kan slechts een zeer beperkte hoeveelheid fipronil – een luizenbestrijdingsmiddel – bevatten. Mensen die te veel eieren met een te hoog gehalte eten, kunnen misselijk worden en hoofdpijn krijgen.

Hype, hype, hoera. We maken ons weer massaal zorgen over de nieuwste gezondheidshype. Simon Rozendaal over de kunstgrasgate

Op lange termijn – bij grote inname – kan fipronil voor schade aan de lever en schildklier zorgen, maar dat gebeurt niet zomaar. Bovendien is de stof niet kankerverwekkend. Volgens RIVM en de Wereldgezondheidsorganisatie is de stof slechts ‘matig giftig’. De RIVM is vooral bang dat mensen die wel ziek worden, direct denken dat het door de gifeieren komt.

Consumptie door kinderen

Desondanks zegt de plaatsvervangend inspecteur-generaal Freek van Zoeren van de NVWA dat het beter is terughoudend te zijn met het eten van eieren. Momenteel worden 180 bedrijven in de fipronil-zaak onderzocht. Men kan beter wachten tot er meer duidelijkheid is over de stand van zaken,  aldus Van Zoeren tegen Nieuwsuur.

De uitslagen worden dit weekeind verwacht. Voorlopig moeten consumenten vooral voorzichtig zijn en de codes van eieren checken. Vooral consumptie van de eieren met de verdachte codenummers door kinderen wordt afgeraden. Hier vindt u de volledige lijst met eicodes.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

(tekst gaat verder onder de foto)

Onderzoek naar eieren in het lab van de Universiteit Wageningen Foto: ANP

ChickFriend

Als het aan LTO Pluimveehouderij ligt, eet men voorlopig helemaal geen eieren. Het bedrijf zegt dat er mogelijk al een jaar lang eieren zijn verkocht met een te hoog fipronilgehalte. Waarom werd het gif niet eerder ontdekt? ‘ Hier is sprake van fraude. Daar kun je pas op reageren op het moment dat je erachter komt,’ zegt Benno Bruggink van NVWA.

Het OM onderzoekt momenteel een aantal bedrijven, waaronder ChickFriend/ChickClean uit Barneveld. Mogelijk heeft dat bedrijf het  middel toegepast. De toekomst van het bedrijf is onzeker, omdat een aantal pluimveehouders de schade op ChickFriend wil verhalen. Voor de bredere pluimveesector is de fipronil-affaire zeer schadelijk, zegt branchevereniging NVP.