Digitale wereld

Het ‘seksisme’-schandaal van Google in vier vragen

08 augustus 2017Leestijd: 3 minuten

De softwareontwikkelaar van Google die in een interne e-mail schreef dat het lage aantal vrouwen in de tech-sector te wijten is aan het biologische verschil tussen mannen en vrouwen, is ontslagen. De oud-werknemer zegt alles op alles te zetten om ervoor te zorgen dat hij kan aanblijven bij de techreus.

Intussen is Google in een schandaal verwikkeld geraakt. Het debat in Silicon Valley over ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, is opgelaaid. Wat gebeurde er precies bij Google? En waarom is dit zo’n gevoelig onderwerp?

 Wat stond er in de omstreden memo?

Maandagochtend werd een interne memo gelekt over de ‘ideologische echoput’. De anonieme schrijver van de memo (een manifest van 3.300 woorden) hekelt de politieke correctheid van Google. Het bedrijf zou alleen maar linkse werknemers aannemen, en zich veel te veel richten op diversiteit.

Google zou vrouwen en etnische minderheden voortrekken. Ook homoseksuele en transgender sollicitanten zouden sneller aan een baan komen. Raar, vindt de schrijver van de memo.

Het is logisch dat er minder vrouwen in techjobs werken: ze kunnen minder goed tegen druk en kiezen bewust voor banen met minder verantwoordelijkheden. Bovendien is het bedrijf volgens de softwareontwikkelaar zo geobsedeerd door progressiviteit, dat conservatieve werknemers zich niet veilig zouden voelen voor het uiten van hun mening.

Waarom brengt dit Google in verlegenheid?

Google hamert inderdaad op diversiteit. De CEO van het bedrijf is Sundar Pichai, een Amerikaan van Indiase afkomst. Eind juni werd Danielle Brown weggekaapt bij Intel als nieuwe ‘vicepresident Diversiteit’ van Google.

Brown was nog maar net begonnen bij Google toen het bedrijf gesprek van de dag werd vanwege de memo. Hoewel ze pleit voor een open gesprek en een wereld waarin iedereens politieke ideale worden gerespecteerd, hekelt ze de ‘incorrecte aannames over gender’ die de softwareontwikkelaar opschreef in de memo.

Wat is er gebeurd met de softwareontwikkelaar?

Amerikaanse media melden dat de softwareontwikkelaar op straat is gezet. Volgens de top van Google zou hij de gedragscode van de techreus hebben overtreden.

Het ontslag van de werknemer is opmerkelijk. Vrijheid van meningsuiting en vrijheid van de pers is juist een paradepaardje van Google. Werknemers van Google namen het dan ook snel op voor hun (oud-)collega. Hij zou het recht hebben zijn politieke denkbeelden op papier te zetten, ongeacht wat anderen ervan vinden.

Het platform waarop het manifest werd verspreid, wordt veelvuldig ingezet door werknemers. Volgens CNN Tech gebruiken softwareontwikkelaars en andere werknemers van Google het platform onder meer om te klagen over de top van het bedrijf. Ook worden religieuze en politieke opvattingen op het platform (‘een soort interne Reddit’) gedeeld.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Geloof het of niet, er bestaan talloze zoekmachines naast het dominante Google. Op zoek naar alternatieven >>

Wat betekent dit voor Silicon Valley?

Silicon Valley, de overkoepelende term voor techbedrijven in de Verenigde Staten, vernoemd naar de vallei in Californië waar bedrijven als Facebook en Google zijn gevestigd, kampt al jaren met aantijgingen over seksisme. Google kwam eerder dit jaar onder vuur te liggen omdat vrouwen minder betaald zouden krijgen dan mannen in dezelfde posities. Die beschuldigingen ontkent het bedrijf.

In de techwereld, de grote trots van de Amerikaanse economie, zou op grote schaal een ‘jongenscultuur’ heersen. Bedrijven als Facebook en Uber kregen felle kritiek nadat oud-medewerkers naar buiten traden met verhalen over intimidatie, opmerkingen over kleding en andere vormen van wat ‘casual sexism’ wordt genoemd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.