‘Nederlandse bedrijven moeten zich voorbereiden op Brexit-klappen’

19 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

De Brexit zal een ‘verlies-verlies’-situatie opleveren voor het Nederlandse bedrijfsleven. Het Britse vertrek uit de Europese Unie raakt Nederland harder dan andere eurozone-economieën.

Daarvoor waarschuwt ABN AMRO woensdag naar aanleiding van eigen onderzoek. De Brexit heeft naar verwachting een dramatisch effect op vooral de dienstensector. Dienstenuitvoer naar het Verenigd Koninkrijk is goed voor bijna 11 procent van de totale dienstenexportwaarde van Nederland.

Dat Nederland waarschijnlijk de ernstige gevolgen van de Brexit zal ondervinden, is niet helemaal nieuw. Voor het EU-referendum kwam de Franse kredietverzekeraar Euler Hermes al met slecht nieuws voor Nederland. Samen met Ierland en België wordt de Nederlandse economie het zwaarste getroffen.

Bedrijven moeten klappen opvangen

‘Door de hoge blootstelling aan de Britse markt is de impact in deze landen extra groot,’ zegt Johan Geeroms, een risicobeheerder van Euler Hermes. ‘Vooral de chemie, agri-food en elektronica krijgen een flinke tik.’

Wel nieuw is het advies van ABN AMRO aan bedrijven om zich voor te bereiden op de effecten van de Brexit. Sectoren moeten nu al in actie komen – voor zover mogelijk – om de klappen op te vangen.

In hoeverre bedrijven zich kunnen voorbereiden op de gevolgen van de Brexit, is sterk afhankelijk van de grootte van het bedrijf, en de sector. ABN AMRO is weinig optimistisch: ‘De werkelijkheid is vaak dat veel – vooral MKB (Midden- en kleinbedrijf, red.) – bedrijven niet de vaardigheden en bedrijfsmiddelen hebben om een strategie te formuleren of tot uitvoering te brengen.’

Foto: ABN AMRO

Syp Wynia: Nederland heeft baat bij soepele opstelling tegenover Britten

Onduidelijkheid over handelsrelatie

De economen van ABN geven toe dat ze moeten speculeren met beperkte informatie, omdat er nog weinig duidelijk is over de vorm van de Brexit. De Britse regering onderhandelt nog maar een paar weken met de EU over artikel 50. In 2019 vertrekt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Of er sprake zal zijn van een nieuwe handelsovereenkomst, moet nog blijken. Hoewel de Britten post-Brexit-relatie met de EU nu al willen bespreken, geeft EU-onderhandelaar Michel Barnier aan dat de partijen eerst de scheidingsrekening bespreken, en een akkoord moeten bereiken over de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk. Daarna komt een nieuwe handelsrelatie pas aan bod.