Streng bonusbeleid strop voor Nederlandse economie

26 juni 2017Leestijd: 2 minuten
Zuidas vanuit de lucht. Foto: ANP

Door het rigide bonusbeleid van de regering dreigt Nederland 17.000 banen  mis te lopen. Werkgeversorganisatie VNO-NCW slaat alarm over de symboolwetgeving die de Tweede Kamer na de financiële crisis invoerde.

Dat meldt De Telegraaf maandagochtend. De Nederlandse overheid zou volgens de werkgeversorganisatie door de strenge regels tot wel 1 miljard aan belastinginkomsten mislopen. Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, probeerde in het geheim buitenlandse zakenbanken, nu gevestigd in het financiële hart van Londen, naar Nederland te lokken. Na de Brexit wordt verwacht dat de grote zakenbanken Londen zullen inruilen voor andere Europese steden. Als de banken zich in Amsterdam vestigen, zou dat de economie een impuls geven.

De Partij van de Arbeid wil hier echter niets van weten. De sociaal-democraten hebben liever een strenge wetgeving rondom bonusbeleid, dan een groot aantal handelsbanken aan de Zuidas. De PvdA komt binnenkort met een motie om het strenge bonusplafond te handhaven. Hierdoor wordt het voor zakenbanken aanzienlijk minder aantrekkelijk om zich in Nederland te vestigen. In Frankfurt bijvoorbeeld gelden die regels niet.

De bonusregeling is in Nederland een stuk strenger dan in andere Europese landen: in Nederland krijgt de top van de bank een bonus van maximaal 20 procent van het salaris, terwijl andere landen een limiet van 100 procent hanteren. Banken voelen er weinig voor simpelweg hogere salarissen te betalen, omdat ze niet willen dat Nederlanders ze als ‘graaiers’ zien.

Dansen om een totempaal

De Boer zegt tegen De Telegraaf dat hiermee maar liefst 17.000 potentiële banen worden getorpedeerd en 1 miljard aan belastinginkomsten wordt gemist: ‘Als die motie van de PvdA wordt aangenomen, beperkt die alle mogelijkheden van een nieuw kabinet om ruimte te zoeken om die bedrijven hiernaartoe te halen.’

De Tweede Kamer spreekt zich binnenkort uit over de regelgeving omtrent bonussen. ‘Gaan we dansen om de totempaal heen of willen we 17.000 banen? Het wordt kiele-kiele,’ aldus De Boer.