Nederland is ‘snelst groeiende economie’, zei Rutte. Volgens EU niet

13 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Rutte noemde de Nederlandse economie de snelst groeiende in Europa - Foto: ANP

In zijn veelbesproken interview met Buitenhof zei premier Mark Rutte dat Nederland de snelst groeiende economie van Europa is. Een onjuiste kwalificatie, althans volgens de winterprognose van de Europese Commissie.

In zo’n tweederde van de Europese landen is sprake van een grotere economische groei dan in Nederland, blijkt uit de prognose van de Europese Commissie, die maandag werd gepresenteerd.

Gemiddelde score

In 2016 haalt Nederland een gemiddelde plaats, met een groei van ongeveer 2,1 procent van het bruto binnenlands product: er zijn in datzelfde jaar ongeveer evenveel snellere groeiers als tragere groeiers als Nederland.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Volgens de prognose voor dit jaar zijn er zelfs twaalf eurolanden en zes niet-eurolanden snellere groeiers dan Nederland. Nederland verwacht in 2017 een groei van 2 procent, en voor het jaar daarna een groei van 1,8 procent. Ter vergelijking: een land als Polen groeit volgens de Europese Commissie in 2017 met 3,2 procent en het jaar daarna met 3,1 procent.

Onzekerheid over Amerika, verkiezingen en Brexit

De prognose is positief over de groei van de EU als geheel. Alle economieën zouden de komende drie jaar moeten groeien. Ook voor de eurozone wordt een groei verwacht, van 1.6 procent dit jaar en 1.8 procent in 2018.

De commissie plaatst daarbij de kanttekening dat vele ‘onzekerheden’ de uitkomst wel nog kunnen beïnvloeden. Een belangrijke factor volgens de Europese Commissie is de nieuwe regering van de Verenigde Staten onder Donald Trump, en zijn ‘nog nader te bepalen intenties’. Ook het startschot van de Brexit-onderhandelingen met de Britten en de verkiezingen die dit jaar in verschillende Europese landen – Nederland, Duitsland, Frankrijk – worden gehouden, zouden daarbij een rol spelen.