Kabinet verhoogt stiekem belasting op werk

27 januari 2017Leestijd: 1 minuut
Wordt de belastingheffing na de verkiezingen beter? Foto: ANP

Het kabinet Rutte-2 heeft de belasting op werk weten op te schroeven, zonder de belastingtarieven te verhogen. Wie een extra uur werkt, houdt daar tegenwoordig veel minder aan over, dan een paar jaar geleden.

‘Belastingcamouflage,’ is de term die emeritus hoogleraar fiscale economie Leo Stevens deze week gebruikt tegenover Elsevier. Door de ‘belastingkorting’ die werkenden krijgen inkomensafhankelijk te maken, betalen werkenden over een loonsverhoging niet alleen belasting, maar moeten zij ook ‘korting’ inleveren.

De gevolgen zijn dat grote groepen werkenden vrijwel de helft van een loonsverhoging, of extra uren werk, inleveren bij de fiscus: niet alleen de hoogleraar, maar ook de treinmachinist. En hoe kan het dat iemand van 10.000 euro loonsverhoging maar 600 euro overhoudt?

Wordt de belastingheffing na de verkiezingen beter? Veel politieke partijen willen het belastingstelsel vereenvoudigen, zodat duidelijker wordt hoeveel belasting u moet betalen. Maar gaan zij de daad bij het woord voegen? Elsevier inventariseerde de belangrijkste belastingplannen van de politieke partijen: van hogere toptarieven en een ‘Piketty-belasting’, tot belastingverlaging, ‘zorgbonus’ en een ‘suikertaks’.