economie

Dijsselbloem wil toch hogere belasting bedrijven

05 januari 2017

Als het aan Jeroen Dijsselbloem (PvdA) ligt, gaan bedrijven meer winstbelasting betalen. Eind november pleitte de minister van Financiën nog voor een verlaging van winstbelastingen, nu stelt hij dat ‘tarieven omhoog moeten om het evenwicht te herstellen’ in de komende periode.

In een stuk in het AD geeft Dijsselbloem aan dat hij een einde wil aan de ‘belastinglokkertjes’ die het aantrekkelijk maken voor grote bedrijven om zich in Nederland te vestigen. De balans is volgens de minister zoek tussen het midden- en klein bedrijf en ‘creatieve multinationals’.

Zwaardere druk bedrijven? Dan mag tarief niet omhoog

In een interview met RTL Z in november zei Dijsselbloem dat het kabinet de winstbelasting de komende jaren zou moeten verlagen. Nederland zou namelijk internationaal concurrerend moeten blijven. Als andere regelingen die de druk voor bedrijven verlichten moeten worden geschrapt door internationale afspraken, zou dat geld opleveren dat vervolgens gebruikt zou moeten worden voor de verlaging van belastingen.

Volgens Dijsselbloem had hij het toen het alleen over die specifieke regelingen. Sprekende namens de PvdA, niet namens het kabinet, stelt hij dat het evenwicht moet worden hersteld, en de winstbelasting moet worden verhoogd. ‘Wat mij en de PvdA betreft moet het belastingtarief omhoog. Om het evenwicht tussen gewone Nederlanders en internationale bedrijven te herstellen. Om te betalen wat Nederland echt sterk en rechtvaardig maakt.’

Dijsselbloem verwijst in het opiniestuk ook naar de plannen voor ‘eerlijke belastingen’ van de nieuwe PvdA-leider Lodewijk Asscher. Asscher pleitte in december voor hogere belastingen voor bedrijven, een maand nadat Dijsselboem voorstelde om bijvoorbeeld de winstbelasting ‘in kleinere stappen’ te verlagen.

Einde belstingdeals met ‘creatieve multinationals’

Naast de verhoging van de belastingen pleit Dijsselbloem voor een hardere aanpak van bedrijven die belasting ontwijken. ‘Creatieve multinationals’ mogen niet meer zomaar worden gepaaid door landen. De PvdA wil een einde aan de ‘race naar de bodem’ tussen landen die lage belastingtarieven aanbieden aan grote bedrijven die in het land voor onder meer banen kunnen zorgen.

ned-jeroen1-f2-1a_preview-1200x800Elsevier interviewt Jeroen Dijsselbloem: ‘Onze generatie heeft de rotzooi opgeruimd’

‘Bedrijven grijpen de voordeeltjes aan die landen bieden, om uiteindelijk nergens belasting te betalen. Nederland is onderdeel van dit probleem, maar moet onderdeel worden van de oplossing.’ Dijsselbloem verwijst onder meer naar de Starbucks-zaak: in 2015 besloot de Europese Commissie dat de koffieketen te weinig belasting betaalde in Nederland, en dat het bedrijf miljoenen aan achterstallige belasting moest betalen.

Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) wil de ‘race naar de bodem’ voorgoed beëindigen. Zij heeft Amerikaanse bedrijven gewaarschuwd dat ze mogelijke belastingdeals tussen landen en multinationals gaat onderzoeken, en strenge maatregelen zal nemen in de toekomst.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.