economie

Nederlandse klacht over Duits tolplan na groen licht Brussel

02 december 2016Leestijd: 2 minuten

Plaatselijke gemeenten en het kabinet verzetten zich tegen de invoering van de tolheffing in Duitsland. De minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft een klacht ingediend.

tolplanToch betalen om in Duitsland te rijden: dit moet u weten over tolplan

‘De problemen kunnen ook worden opgelost als de tol niet wordt ingevoerd,’ zegt de minister volgens het Duitse dagblad Bild. Het is niet de bedoeling dat de bewoners van het Duits-Nederlandse grensgebied de dupe worden van het beleid, aldus de minister. In veel gevallen moeten zij betalen voor een paar kilometers.

Groen licht van de Commissie

Donderdag gaf Brussel groen licht aan het  tolplan: de Europese Commissie ging akkoord, en Duitsland mag nu tol heffen voor personenauto’s op de Autobahn. Nederland en Oostenrijk slaan de handen ineen en stappen gezamenlijk naar de Europese rechter, heeft Schultz van Haegen aangegeven. België en Denemarken kunnen zich nog aansluiten bij de juridische stappen.

Het Duitse parlement ging al in 2015 akkoord met het plan om tol te gaan heffen op snelwegen, maar stuitte op fel verzet van de Europese Commissie omdat in feite alleen buitenlandse weggebruikers zouden gaan betalen. Brussel besloot begin november echter, na onderhandelingen met de Duitsers, toch niet naar het Europese Hof van Justitie te stappen. Daardoor ligt de weg open voor het tolplan, tot ontsteltenis van de Nederlandse regering.

Compromis, maar toch kritiek

tolplan-burgemeesters-1Protest tegen Duits tolplan: waar moet u straks betalen?

Duitsland is ons land wel deels tegemoet gekomen, blijkt uit een brief van de minister aan de Kamer. Schultz schrijft dat Nederlandse weggebruikers alleen op Duitse snelwegen tol moeten gaan betalen, terwijl regionale wegen zijn uitgezonderd. Zo wordt ‘het regionale verkeer in de grensregio’s enigszins ontzien’.

Toch kreeg het plan flink wat commentaar. Plaatselijke burgemeesters hebben zich bezorgd uitgelaten over het plan tol te heffen. Ook de linkse oppositie in de Duitse Bondsdag zegt dat de tol ‘buitenlanders discrimineert’ en schade aanbrengt aan de reputatie van Duitsland in Europa.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.