Deze EU-landen worden op de vingers getikt om begrotingseisen

16 november 2016Leestijd: 2 minuten
Renzi en Juncker Foto: EPA

De Europese Commissie is helemaal klaar met de landen die niet voldoen aan de begrotingseisen van de Europese Unie (EU). De Commissie zal woensdag acht landen aan de schandpaal nagelen om een einde te maken met het getreuzel wat betreft economische hervormingen.

Italië, Spanje, Portugal, België, Finland, Slovenië, Cyprus en Litouwen krijgen woensdag te maken met de Commissie. Dat meldt Politico op basis van bronnen binnen de EU. Nederland blijkt weer een van de braafste jongetjes van de klas: het is een van de weinige landen die volledig voldoen aan de eisen van de EU.

Commissie botst  met Italië

‘Dictats’ noemt Renzi de machtshongerige politici in Brussel. Waarom haalt de premier ineens uit naar de groeiende macht van de EU?

Letland, Ierland, Frankrijk en Oostenrijk werken voor een groot deel mee aan de regels van de Europese Commissie. Nederland houdt zich, net als Duitsland, Luxemburg, Slowakije en Estland keurig aan de regeltjes. Griekenland wordt overigens niet meegenomen in de controle op de nationale budgetten, omdat het land andere voorwaarden kent en gebruik maakt van een Europees reddingspakket.

De Europese Commissie botst al maanden met Italië over de budgetregels. De problemen bij Italiaanse banken en de flinke aardbevingen die miljarden aan schade hebben aangericht, hebben de situatie alleen maar verergerd. Ook de migratiecrisis heeft een behoorlijke invloed op het financiële plaatje van Italië.

Daarom hekelt de Italiaanse premier Matteo Renzi het feit hij te weinig financiële steun krijgt vanuit Europa om de tienduizenden migranten in Italië op te vangen. Hij overweegt zelfs een veto uit te spreken over het Europese budget van dit jaar, als de Oost-Europese staten zich niet meer inspannen om Italië hulp te bieden.

Uitzondering begrotingseisen

De premier hoopt op uitzonderingen op de budget-regeltjes van de Europese Unie, zodat Italië beter kan omgaan met de enorme golf aan migranten van vorig jaar en de stevige aardbevingen die de afgelopen maanden ravage hebben aangericht in het land.

Omdat het begrotingstekort van Italië het laagste is in tien jaar, moet de EU het land tegemoetkomen, argumenteert Renzi. Maar de Europese Commissie moet daar niets van weten: de landen niet voldoen aan de begrotingseisen, krijgen een half procent bewegingsruimte, maar moeten echt aan de slag. De Commissie wil de landen benoemen en bestraffen.