Renzi: ‘Italië zal geen spaarvarkentje meer zijn van de EU’

10 november 2016Leestijd: 2 minuten
Renzi Foto: EPA

Met nog minder dan een maand te gaan voor het referendum over een grondwetswijziging, laat de Italiaanse premier Metteo Renzi een nieuw eurosceptisch geluid horen. ‘De tijd van de dictators is voorbij,’ zegt de premier, die zich zorgen maakt over de toenemende macht van de Europese Unie (EU).

‘Dictats’ noemt Renzi de machtshongerige politici in Brussel. Hoewel het referendum in Italië niet direct over de rol van het land in Europa gaat, wordt de ‘nee’-stem beschouwd als protest tegen het pro-EU-beleid van de Italiaanse premier.

Protest tegen EU-beleid

Ondertussen aast de nationalistische Vijfsterrenbeweging op zetels na de verkiezingen in mei 2018. De politieke partij roept haar aanhang op ‘nee’ te stemmen op 4 december, de dag van het referendum.

Renzi hekelt vooral het feit hij te weinig financiële steun krijgt vanuit Europa om de tienduizenden migranten in Italië op te vangen. Hij overweegt zelfs een veto uit te spreken over het Europese budget van dit jaar, als de Oost-Europese staten zich niet meer inspannen om Italië hulp te bieden.

‘Tenzij het immigratiebeleid drastisch verandert, zullen wij niet meer het spaarvarkentje zijn van deze Oost-Europese landen,’ zei Renzi in oktober.

De premier hoopt op uitzonderingen op de economische regeltjes van de Europese Unie, zodat Italië beter kan omgaan met de enorme golf aan migranten van vorig jaar en de stevige aardbevingen die de afgelopen maanden ravage hebben aangericht in het land.

‘Kan me niets schelen’

Zo wil hij ook dat de uitgaven van de Italiaanse overheid aan de bouw van nieuwe scholen niet in de begrotingen moet worden meegerekend. ‘Alles wat wij kunnen uitgeven aan scholen komt voor die bureaucraten in Brussel.’

Maar de EU lijkt zich weinig aan te trekken van de kritiek. Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Unie, ziet het als een politiek spelletje. ‘Het kan me geen moer schelen,’ was zijn reactie op de uitlatingen van de Italiaanse premier.