150 miljard om bankencrisis te voorkomen?

10 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Een bankencrisis dreigt vanuit Italië Foto: AFP

De Europese Unie moet volgens een topeconoom 150 miljard euro investeren in banken om een bankencrisis te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat de problemen bij Italiaanse financiële instellingen niet uitzaaien naar de rest van Europa, moet de EU nu ingrijpen.

Dat vindt David Folkerts-Landau, de hoofdeconoom van Deutsche Bank. In een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag, zegt Folkerts-Landau dat 150 miljard euro nodig is om deze banken te redden. Het geld moet vanuit de Europese Unie komen.

Staatssteun

2016-06-29 21:19:40 This picture taken on June 29, 2016 shows the Head Office of Monte dei Paschi di Siena Bank in Siena. / AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACEBankencrisis in Italië? Vier vragen over de situatie

Italië ligt met de EU overhoop vanwege de wetgeving over staatssteun. De Italiaanse premier Matteo Renzi zou de banken het liefste met overheidsgeld, of geld van de EU, willen steunen, maar dat mag niet volgens Europese regels.

Volgens Folkerts-Landau moet de EU nu een uitzondering maken op de staatssteunwetten en Italië zijn banken laten helpen. Daarnaast moet de Unie volgens de econoom dus fors investeren zodat de banken kunnen herkapitaliseren.

Crisis

In Europa wordt de angst dat er weer een crisiszomer aan zit te komen, steeds groter, vooral door de situatie in Italië. De Italiaanse banken hebben voor 350 miljard slechte leningen, of oninbare leningen, uitstaan. Dit zijn leningen die niet of deels worden terugbetaald. In Italië wordt een vijfde van alle leningen niet volledig afbetaald. In Europa hebben banken gemiddeld 5,6 procent vaan slechte rekeningen uitstaan.

Door het Britse referendum over het vertrek uit de EU hebben banken op de beurs behoorlijke klappen opgelopen. Italiaanse banken, met hun hoge aandeel slechte leningen van hun totale portefeuille, zijn extra kwetsbaar.